ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΑΒ Επιστροφή

Ομιλία για την Ειδικότητα ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»Δημοσίευση:19-01-2020

Ομιλία για την Ειδικότητα ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

EKABNews

18/01/2020

 

Παναγιώτης Κουκόπουλος

ΔΕ Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΕΚΑΒ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αξιότιμε Κε Υπουργέ

Αξιότιμε Κε Υφυπουργέ

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι Επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

 

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι ανάμεσά σας μια τόσο σημαντική ημέρα για την υπηρεσία μας, όσο είναι «η ημέρα θυσίας του διασώστη», μια μέρα μνήμης ειδικά για εμάς που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε και να αναπτύξουμε προσωπικές σχέσεις σε δύσκολες συνθήκες δίπλα στους ήρωές μας.

Σε μια τόσο σημαντική ημέρα που τιμάμε τους συνεργάτες μας, θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις σχετικά με την ειδικότητά μας, την ειδικότητα του «Διασώστη – Πληρώματος Ασθενοφόρου». Θα προσπαθήσω μέσα από μια σύντομη Ιστορική αναδρομή να περιγράψω την πορεία της οργανισμού μας σε σχέση με την ειδικότητά μας.

1985: Το ΕΚΑΒ συστάθηκε δια νόμου με τον Νόμο 1579/1985, από τον τότε Υπουργό Υγείας Γεώργιο Γεννηματά. Οι πρώτοι συνάδελφοι που εργάστηκαν στα ασθενοφόρα ήταν είτε από απόσπαση οδηγών από τα νοσοκομεία και τον Ερυθρό Σταυρό, είτε με παράλληλες προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρου, χωρίς ιδιαίτερη όμως προετοιμασία στο γνωστικό αντικείμενο, μιας και οι απαιτήσεις της ειδικότητας περιορίζονταν στην γρήγορη μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο.

1989: Την περίοδο 1989 – 1994 με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύχθηκε ένα Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου – ΠΕΚΠΑ, από το οικονομικό πακέτο των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, διάρκειας 1 έτους, απ’όπου αποφοίτησαν περίπου 1000 πληρώματα και στην συνέχεια σταδιακά απορροφήθηκαν από το ΕΚΑΒ σε βάθος 5ετίας.

1999: Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ ιδρύθηκε με το νόμο Α5/4838/06-09-1999 (ΦΕΚ 1748/τ.Β΄/15-09-1999), δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην βασική εκπαίδευση της ειδικότητας, διάρκειας 2 ετών με επιπρόσθετη περίοδο πρακτικής άσκησης διάρκειας ενός εξαμήνου.

2007: Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του κλάδου «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» περιγράφονται με το Προεδρικό Διάταγμα 62, ΦΕΚ 70/22.03.2007.

2015: Καθορισμός των απαραίτητων δικαιολογητικών με το ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄1486/16.7.2015),

2017: Τροποποίηση  των απαραίτητων δικαιολογητικών με ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄1729/19.5.2017).

 

Φτάσαμε λοιπόν στην σημερινή εποχή που η προ – νοσοκομειακή φροντίδα και ο ρόλος των πρώτων ανταποκριτών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τα μοντέλα αντιμετώπισης του βαρέως πάσχοντα ασθενή έχουν αλλάξει δραματικά με την σύγχρονη επιστημονική κοινότητα να συγκλίνει στην εξής άποψη :

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

 

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι, θα μοιραστώ μαζί σας ένα πραγματικό περιστατικό με σκοπό να σας βάλω στα παπούτσια του Έλληνα διασώστη:

Αρχές Δεκεμβρίου κλήθηκα ως Μ14 να ανταποκριθώ σε ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης για μια νεαρή 14 ετών. Η άφιξή μου στο σημείο ήταν 5 λεπτά αργότερα από την διαβίβαση, και συναντώ μια έφηβη στην είσοδο της πολυκατοικίας του σπιτιού της, με δύσπνοια, εφίδρωση, ταχύπνοια, εμφανή αγωνία στο πρόσωπό της και κυρίως με βράγχος φωνής, αίσθημα δυσκολίας στην κατάποση, και αναφορά για διάχυτες αλλοιώσεις δέρματος στον κορμό συνοδευόμενες από αίσθημα κνησμού.

Η μητέρα της, μου φωνάζει έντρομη….. είναι αλλεργική στους ξηρούς καρπούς και έφαγε χωρίς να το καταλάβει πριν 15 λεπτά …. Να της κάνουμε anapen (την οποία κράταγε στο χέρι), μας είπαν οι γιατροί που την παρακολουθούν ότι όταν εμφανίσει αυτή την εικόνα να την κάνουμε ….. εσύ ξέρεις περισσότερα τι λες ;;;; να την κάνουμε ;;;;

 

Δίλημμα : Τι πρέπει να κάνει ο Διασώστης :

Α. Να καλέσει ασθενοφόρο και να περιμένουμε μέχρι να έρθει, εντός δλδ των επομένων 5-10 λεπτών, με 10 λεπτά διακομιδή στο ΠΑΚ. Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει την χορήγηση της anapen ενδομυϊκά σε τουλάχιστον 20 λεπτά….

Β. Να κάνουμε κλινική εξέταση να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω, και να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με τον Ιατρό του ΣΚ,

 

Η απάντηση δόθηκε με τον κλινική εξέταση, την επιβεβαίωση της επικινδυνότητας της κατάστασης, της άσκοπης κλήσης προς τον Ιατρό του ΣΚ (μιας και δεν απάντησε λόγω προφανώς φόρτου εργασίας) και προσωπικής απόφασης της χορήγησης ενδομυϊκά προ – γεμισμένης αδρεναλίνης.

Η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο με αντίποδα την πλήρη απόφραξη του αεραγωγού σε ένα παιδί 14 ετών, μιας και η μερική απόφραξη ήδη είχε εμφανιστεί….

ΑΛΛΑ η μη χορήγηση της anapen στα επόμενα 15 λεπτά θα ήταν καταστροφική …..

Ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν πολλά:

Πως γίνεται η μαμά να έχει σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς την νομική κατοχύρωση να χορηγήσει anapen σε αυτή την περίπτωση, με την συγκεκριμένη κλινική εικόνα στο παιδί της, και οι διασώστες που ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας να μην έχουν……

Άρα λοιπόν οδηγούμαστε στην αναγκαστική προσέγγιση …

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….

 

Οι ανάγκες αλλάζουν δραστικά, επικαιροποιούνται, ενώ ο θεσμός του Διασώστη στην Ελλάδα προσπαθεί να προοδεύσει στηριζόμενος στην αλτρουιστική προσφορά ορισμένων….

Οι άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε για την αναβάθμιση της ειδικότητας είναι οι εξής :

Αναβάθμιση της ειδικότητας, όμορφη προσέγγιση …

γιατί άραγε να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο στην Ελλάδα ;;;

Διότι είναι ο μόνος τρόπος ως Κράτος, να μειώσουμε τους θανάτους και τις αναπηρίες στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 6η στην ΕΕ σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα /1.000.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης περιστατικών Καρδιακής Ανακοπής στην ΕΕ σύμφωνα με την EuReCaOne …..

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όλες οι προηγμένες χώρες παγκοσμίως έχουν προχωρήσει στην δημιουργία της ειδικότητας του Διασώστη μετά από 3ετή ή 4ετή εκπαίδευση, δημιουργώντας Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διασώστες, Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο η ειδικότητα του paramedic με αυτή την μορφή συναντάται από τις αρχές του 1990, στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Ισπανία, την Ολλανδία η νέα ειδικότητα εμφανίζεται λίγο αργότερα αλλά με το ίδιο μοντέλο: Διασώστης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Στην Αγγλία δε ο θεσμός του advance paramedic δλδ πανεπιστημιακός διασώστης με Master για να εργαστεί σε ειδικά τμήματα…

Στην Ελλάδα ;;;; Δυστυχώς ότι προσπάθεια έχει γίνει, δεν υποστηρίχθηκε ….

Αντίθετα έχει πολύ καλώς ανοίξει για τα καλά η συζήτηση δημιουργίας Κέντρων Τραύματος. Για να λειτουργήσουν όμως αυτά, ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι κομβικός.

Ο βαρέως πάσχοντας τραυματίας για να αντιμετωπισθεί στο εξειδικευμένο Κέντρο τραύματος πρέπει πρώτα να μεταφερθεί ΖΩΝΤΑΝΟΣ …. Άρα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από εξειδικευμένους διασώστες τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και να διακομισθεί και ΟΧΙ να μεταφερθεί με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά με τον καταλληλότερο τρόπο στο καταλληλότερο  εξειδικευμένο υγειονομικό σχηματισμό. Αποδεδειγμένα πλέον η υποστήριξη του βαρέως πάσχοντα τραυματία τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το συμβάν μειώνουν δραστικά τους θανάτους και τις επερχόμενες αναπηρίες.

Άρα δημιουργία της ειδικότητας Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία οδηγεί στην λήψη πτυχίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Νομική Προστασία του Διασώστη σε κάθε μορφή βίας, λεκτικής ή σωματικής, ΔΕΝ νοείται επαγγελματίας υγείας να δέχεται επίθεση λεκτική ή σωματική εν ώρα υπηρεσίας ….

Επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου σε επίπεδο ενεργειών, με επικαιροποίηση του καθηκοντολογίου. Πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση χορήγησης φαρμάκων από τους Διασώστες μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, μιλάμε για φάρμακα πρώτης γραμμής τα οποία μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η χρήση φαρμάκων σε μια αλλεργική αντίδραση με συγκεκριμένη κλινική εικόνα, η χρήση naloxone σε υπερδοσολογία ουσιών είναι μερικά από αυτά. Παραπίπτοντος έχει ξεκινήσει η χορήγησή της, από τους αστυνομικούς σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. καθώς και από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, με χορήγηση ενδο ρινικά της naloxone από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ …. 

 

ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Πολλοί συνάδελφοι Διασώστες με δική τους πρωτοβουλία και αυτό- χρηματοδότηση από το οικογενειακό ταμείο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έχουν προχωρήσει σε εξειδίκευση μέσω συγκεκριμένων πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ΚαρδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση, στο Τραύμα, στις Μαζικές Απώλειες Υγείας, στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Υγείας ή και σε περισσότερα από ένα από τα παραπάνω.

Καταθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά και το αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ …. ΚΑΜΜΙΑ απολύτως εξέλιξη, καμία απολύτως αναγνώριση ενδο-υπηρεσιακά. Γιατί άραγε ;;; Η απάντηση συγκεκριμένη, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα δεν προβλέπεται περαιτέρω εξέλιξη στην κατηγορία των ΔΕ σε αντίθεση με την κατηγορία των ΠΕ. Άρα ότι και να κάνουμε το απόλυτο κενό όσο αναφορά την υπηρεσιακή εξέλιξη. Άρα κάνετε ότι θέλετε αλλά ….

Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε στην Επείγουσα Προ – νοσοκομειακή  Φροντίδα ιεραρχία μεταξύ των διασωστών μέσω της αξιολόγησης  ;

Μήπως θα μπορούσε η Υπηρεσία να αποφασίσει τους έμπρακτους τρόπους αναγνώρισης της προσφοράς αυτών των διασωστών με κάποιου είδους ενδο υπηρεσιακή τουλάχιστον αναγνώριση ;

Βρισκόμαστε μπροστά στην νομική αναδιάρθρωση του Οργανισμού, έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε στον Έλληνα διασώστη τον ρόλο που του αρμόζει.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Εδώ τα πράγματα κατά την γνώμη μου είναι ξεκάθαρα, με την εκπαιδευτική αναβάθμιση σε επίπεδο ΠΕ όλα αλλάζουν όσον αφορά την μισθολογική εξέλιξη του Διασώστη, μέχρι τότε κίνητρα για όσους εργάζονται στον δρόμο.

Άλλα θέματα εξίσου σοβαρά είναι :

 

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΟΠΩΣΗ – ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία προς τιμή των συναδέλφων μας που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και αποδίδοντας τον ύψιστο φόρο τιμή, θα ήθελα να αναστρέψω το γνωμικό του John Fitzgerald Kennedy – JFK, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά :

 

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.

 

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι, θα σας αναφέρω τι κάνει η πλειονότητα των Διασωστών καθημερνά και στην πράξη για την υπηρεσία και κατ’ επέκταση για την χώρα μας:

Καταθέτουμε καθημερινά την ψυχή μας,

ΟΛΟΙ οι Διασώστες σε όποιο πόστο υπηρετούμε το ΕΚΑΒ, πραγματικά δίνουμε ότι καλύτερο μπορούμε,

ΟΛΟΙ προσπαθούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας στην οικογένεια μας, με ήσυχη την συνείδησή μας ότι κάναμε το καλύτερο για τον συνάνθρωπο,

ΟΛΟΙ συμμετέχουμε σε μια καθημερινότητα γεμάτη προβλήματα, όμως

ΟΛΟΙ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να δημιουργούμε έναν λειτουργικό μικρόκοσμο,

ΟΛΟΙ δίνουν λύσεις στην ανεπαρκή προ – νοσοκομειακή φροντίδα που υπάρχει στην Ελλάδα,

ΟΛΟΙ δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του κράτους Πρόνοιας,

Κάτω από αυτή την οπτική το νέο έτος ας αποτελέσει εφαλτήριο στην αναβάθμιση της Προ – νοσοκομειακής φροντίδα με την ειδικότητα του Διασώστη να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο.

Εκπαιδεύστε μας παραπάνω, θωρακίστε μας σε βασικά νομικά ζητήματα, δώστε μας υλικοτεχνική υποδομή, δώστε μας πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας,

εμπιστευτείτε μας,

δώστε μας την δυνατότητα να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον συνάνθρωπο γιατί δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι αλλά δημόσιοι λειτουργοί ….

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Δείτε στο EKABNews

Ομιλίες στην Ημέρα «Θυσίας του Διασώστη», Βίντεο, 15/01/2020

 

Ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» 2020: είναι ημέρα μνήμης & τιμής για το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα!, 14/01/2020

 

Πηγή: ekabnews.gr



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.