Τελευταία Νέα Επιστροφή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ, Δημοσίευση: 07-12-2018

Αθήνα 07/12/2018

Αρ. πρωτ.: 310

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η αύξηση των περιστατικών απρόκλητης βίας σε διασώστες του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είναι αποτέλεσμα της μειωμένης δύναμης των ασθενοφόρων που επιχειρούν καθημερινά, της έντονης ψυχικής φόρτισης του περιβάλλοντος των παθόντων, της αντίδρασης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην πολιτεία αλλά και των εκ φύσεως «αγανακτισμένων» πολιτών που διαλέγουν τους ΕΚΑΒΙΤΕΣ ως ευάλωτους στόχους.

Για να μπορούμε με ασφάλεια να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή τέτοια περιστατικά βίας έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται  το έργο μας, άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Σε καμία περίπτωση όμως η οργανωμένη πολιτεία και δη ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ κος Μιλτιάδης Μυλωνάς, την χρονική περίοδο που σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό βίας σε βάρος μας, δεν μπορεί να προβαίνει σε οικονομικό συμβιβασμό, με ένα «μπακαλόχαρτο» όπως έκπληκτοι διαπιστώσαμε, για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Διότι πρόκειται για ένα βαρύτατο περιστατικό απρόκλητης επίθεσης κατά υπαλλήλων και απρόκλητης φθοράς δημοσίου οχήματος, έχουν διαπραχθεί δηλαδή βαριά ποινικά αδικήματα, και αυτό δεν αντιμετωπίζεται ως οικονομική διαφορά. Η πράξη αυτή αποδεικνύει και ότι δεν έχει συναίσθηση της βαρύτητας του περιστατικού. Οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ δεν είναι αναλώσιμοι σαν τα ανταλλακτικά. Αυτό επίσης δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΕΚΑΒ. Ακόμα όμως και να υπήρχε περίπτωση συμβιβασμού δεν ακολουθήθηκε καμιά απολύτως προβλεπόμενη διαδικασία (απόφαση ΔΣ) πράγμα που γεννά πολλές απορίες καθώς αντιβαίνει στις λειτουργίες της δημόσια διοίκησης.

Αντίθετα δημιουργεί την εντύπωση ότι είμαστε μια υπηρεσία που δεν σέβεται το έργο των υπαλλήλων της και η οποία «κοστολογεί» με αμφίβολες και μη προβλεπόμενες διαδικασίες, τις βιοπραγίες εναντίον μας. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ όφειλε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον αγανακτισμένο πολίτη και όχι να καλύψει το γεγονός με μια υποτιθεμένη αποζημίωση. Με την ενέργεια αυτή του κου Αντιπροέδρου δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, δεν διασφαλίζονται οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ που καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά αυτές τις ενέργειες και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς μας. Ζητάμε:

•Να δοθούν οι δέουσες εντολές-οδηγίες από την πολιτεία για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

•Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (Διασωστών και Ιατρών) και την αυστηρή τιμωρία όσων επιτίθεντο σε υγειονομικό των επειγόντων, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 19/12/2017.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος ΑλέξιοςΕίσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.