ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΑΒ Επιστροφή

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας την Δευτέρα 11/02/2019Δημοσίευση:13-02-2019

 

ΠΟΕΔΗΝ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα 11/02/2019 στα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Θέσαμε τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο Υπόμνημα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις μας και σε όσες συμφωνούν θα τις συμπεριλάβουν στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ    11/02/2019

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1264

 

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

 

Την κατάρρευση του ΕΣΥ την πιστοποιούν οι Διεθνής Οργανισμοί (ΟΟΣΑ) και πλείστες επιστημονικές μελέτες.  Εξάλλου είναι πέραν κάθε λογικής να υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λειτουργία ενός συστήματος υγείας με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ.

Σε χώρες της Ευρώπης με Δημόσιες Δαπάνες άνω του 8% του ΑΕΠ αναζητούν με την δέουσα σοβαρότητα και διάλογο τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας τους και καταλήγουν ότι προέρχονται από το χαμηλό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία).

Τα βασικά μεγέθη που υποδηλώνουν την κατάσταση ενός συστήματος Υγείας εδώ στη χώρα μας, ημέρα με την ημέρα χειροτερεύουν. Αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, μειώνεται το προσδόκιμο ζωής. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις κατ’ έτος. Οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 1% του ΑΕΠ. Οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ που θα έπρεπε να είναι μηδενικές είναι καθημερινά από 40-90 ασθενείς (ανάλογα την εποχή).

Το Προσωπικό μειώνεται συνεχώς. Τα Νοσοκομεία έχασαν 25.000 επαγγελματίες τα τελευταία 8 χρόνια. Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει. Από δω και στο εξής κάθε γιατρός ή  Νοσηλευτής που παραιτείται, το κενό που αφήνει στα Νοσοκομεία είναι δυσαναπλήρωτο.

Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος καθότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν διατίθενται κονδύλια για την συντήρηση, ανανέωση και συμπλήρωση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Εκτιμάται ότι το 60% του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές που σιχτίριζε ο Σύριζα της Αντιπολίτευσης, η κατάσταση τώρα θα ήταν τραγική. Δεν αξιοποιούνται λόγω Κυβερνητικής ανικανότητας προγράμματα ΕΣΠΑ καθότι δεν υπάρχει Πολιτική ηγεσία που να είναι σε θέση να συντονίσει τέτοιες διαδικασίες.

Αν είναι δυνατόν να μιλάνε σήμερα για Δημόσια Υγεία και 50 Νοσοκομεία να μην διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο να διαθέτουμε μόνο 27 γραμμικούς επιταχυντές στα Νοσοκομεία για ακτινοθεραπεία αντί για 70-75, να διαθέτουμε μόνο 420 Κλίνες ΜΕΘ αντί για 3000 και 150 να είναι κλειστές αν και έτοιμες εξοπλισμένες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Περισσότερο ενδιαφέρεται για την στοχοποίηση όσων διαφωνούν με τις πολιτικές της Κυβέρνησης, παρά να κερδίσει κάτι από την διαπιστωμένη διαφθορά και παραοικονομία που υπάρχει για χρόνια στην υγεία.

Απόδειξη ότι το Υπουργείο Υγείας στο διαχρονικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ της φαρμακευτικής δαπάνης, ξέχασε να ζητήσει από την διορισμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού να βάλει πρόστιμα στη Novartis και στις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες όπως έκαναν οι άλλες χώρες (Τουρκία, Ν. Κορέα, ΗΠΑ κ.α.).

 

Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΊ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής Γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας.

Τα Νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της Γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί. Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στη χώρα μας είναι προαιρετικός. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικός (Μ.Βρετανία κλπ). Στην Αμερική δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη Γρίπη. Τα εμβόλια που διέθεσαν στην Δημόσια Υγεία όπως ανακοινώθηκε είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000.

Ως εκ τούτω ως στόχο το Υπουργείο Υγείας έθεσε την τρέχουσα περίοδο ο εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017 – 2018 που ήταν 24,90% για τα Νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν και το κρύβει.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει συμπληρωμένη φόρμα από τα Νοσοκομεία κάθε μήνα για τον αριθμό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν και τον συνολικό αριθμό που υπηρετεί. Μάλιστα για να προτρέψει περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν έχει στείλει και φόρμα άρνησης η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και τους λόγους που αρνούνται. Η φόρμα αυτή παραμένει στα αρχεία των Νοσοκομείων και το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει τον αριθμό των υπαλλήλων που συμπλήρωσαν την φόρμα άρνησης.

Τα Νοσοκομεία ουδέποτε έδωσαν σημασία σε αυτή την φόρμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει το ακριβές ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Γιατί το κρύβει; Να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό καθώς επίσης και τις αιτίες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνεται από τα Νοσοκομεία κάθε ημέρα για τον αριθμό των θανάτων από Γρίπη που είναι διαπιστωμένα είτε από το quick test ανίχνευσης της Γρίπης, είτε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματα που έχουν σταλεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και όμως μόνο για τις ΜΕΘ υπάρχει σαφή εικόνα.

Σε πολλούς Ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές Νοσοκομείων από επιπλοκές της Γρίπης δεν γίνονται τα quick test ή δεν αποστέλλονται δείγματα στην Ιατρική Σχολή. Άλλο το strep test που γίνεται για το στρεπτόκοκκο και άλλο τα quick test που είναι για τη γρίπη. Ως αιτίες θανάτου πολλών Ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της Γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η Γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της Γρίπης.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Πέρυσι ο κος Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι στο ΕΣΥ προστέθηκαν 9000 υπάλληλοι και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 9500 υπαλλήλων. Δηλαδή με τα λεγόμενα του κου Τσίπρα, η Κυβέρνηση Σύριζα –Ανέλ προσέλαβε 18500 υπαλλήλους στο ΕΣΥ.

Σε σχέση δηλαδή με το έτος 2014 τα Νοσοκομεία με τα λεγόμενα Τσίπρα ενισχύθηκαν κατά  200 υπαλλήλους τα μεγάλα και κατά 100-150 υπαλλήλους τα μεσαία και τα μικρά!!!

Γιατί λοιπόν συνεχίζεται η εργασιακή εξουθένωση; Γιατί οφείλονται 800.000 REPO και άδειες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό; Γιατί οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2015; Γιατί εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών;

Γιατί είναι ένας Νοσηλευτής στη βάρδια για 40 ασθενείς στις κλινικές;

Γιατί κλείνουν βασικές Κλινικές Νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών (Νάουσα, Άμφισσα, Αμαλιάδα, Βέροια, Νάξος, Κω …..);

Τον κο Τσίπρα τον διαψεύδει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Τον Ιανουάριο του 2015 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.023 τακτικοί υπάλληλοι και τον Νοέμβριο 2018 υπηρετούν 79.352.

Πού είναι η αύξηση του Προσωπικού επί ημερών Σύριζα- Ανέλ; Με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας  ΕSYnet στα Νοσοκομεία τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι. Σήμερα το μόνιμο Προσωπικό των Νοσοκομείων είναι 63.150. Κενές Οργανικές Θέσεις 39.000. Εκ των 63.150 οι 14.000 είναι γιατροί. Το σύνολο του Προσωπικού πλην γιατρών 49150.  Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών 7.500. Σε 44.819 Οργανικές Θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού υπηρετούν 29.000. Κενές οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού 15.819.

12.000 είναι το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό, πρώην εργολαβικό προσωπικό). Στα μισά Νοσοκομεία συνεχίζουν οι εργολάβοι να πίνουν το αίμα των εργαζομένων επειδή η κυβέρνηση αρνείται να συστήσει τις οργανικές θέσεις και εξαιτίας αυτού κερδίζουν τα δικαστήρια (προσωρινά μέτρα). Αρκετοί υπάλληλοι των Νοσοκομείων είναι αποσπασμένοι ή μετακινημένοι σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας, Υπουργείων και σε Γραφεία Βουλευτών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης για ψηφοθηρικούς λόγους. Πολεμάμε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση δια στόματος κου Τσίπρα προσλαμβάνει χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Το έτος 2018 έκλεισε χωρίς καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Αποχώρησαν 1500 υπάλληλοι μεταξύ αυτών 300 γιατροί λόγω ορίου ηλικίας και 800 νοσηλευτές και δεν έγινε καν η αναπλήρωσή τους.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παρότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 30% μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Το έτος 2018 τα Νοσοκομεία έλαβαν 786 εκ.ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι θα λάβουν άλλα 500 – 600εκ.ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Η κρατική χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Το έτος 2015 έλαβαν 1,5δις ευρώ. Το έτος 2018 1,156δις ευρώ. Το 2017 1.156δις ευρώ. Το έτος 2018 786εκ.ευρώ (προϋπολογισμός ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ). Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων είναι 600 εκ.ευρώ παρότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την Τρόϊκα η εξόφληση των ληξιπροθέσμων των Νοσοκομείων για να χορηγηθεί η δόση.

Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014 774εκ.ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. Το έτος 2018 100εκ.ευρώ. Πως λοιπόν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία. Τι κάνει; Δεν είναι σε θέση να αγοράσει τις αναγκαίες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και τις αγοράζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη γιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων και ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).

Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας μειώθηκαν από 22,49δις ευρώ το έτος 2009 στα 14,7δις ευρώ το έτος 2017. Οι κατά κεφαλή δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το έτος 2009 στα 1.361ευρώ το έτος 2017.

Εξ’ αυτών το 55% είναι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας και το 45% Ιδιωτικές. Πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών.

Οι υπηρεσίες υγείας μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές. Η κρατική χρηματοδότηση θα μηδενιστεί σταδιακά και οι υπηρεσίες υγείας θα πληρώνονται από τη τσέπη μας (υγειονομική εισφορά που θα αυξηθεί και απευθείας). Οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, θα πηγαίνουν στα υπερπλεονάσματα.

Γι’ αυτό ξεκίνησε η λειτουργία της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.

Η ΕΣΑΝ ΑΕ βαπτίστηκε στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ονομάστηκε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. Έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η κατανομή των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήριζε ταφόπλακα του ΕΣΥ. Τώρα τι είναι;

Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ λειτουργεί Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία, το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Παραχωρήθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. 150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία σε εμπορεύσιμο αγαθό.

 

Συγκεκριμένα οι Δαπάνες του Υπουργείου Υγείας από τον Προϋπολογισμό ακολουθούν φθίνουσα πορεία:

Το έτος 2016 διατέθηκαν 6.196.284,42

Το έτος 2017 διατέθηκαν 4.340.394,927

Το έτος 2018 διατέθηκαν 3.724.540,00 και το

Έτος 2019 θα διατεθούν 3.824.312,00

Τα 100 εκ. ευρώ επιπλέον που δίδονται αφορούν φάρμακα.

Το δεύτερο μέγεθος που διαφοροποιείται είναι η αύξηση των υποχρεώσεων για κάλυψη δαπανών από τους λειψούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Το συμβασιούχο προσωπικό πληρώνεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εάν λοιπόν αυξηθεί που είναι απαραίτητο θα φορτωθούν δυσανάλογα βάρη οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων.

Εξαιτίας αυτού θα αναγκασθούν να περικόψουν άλλες  λειτουργικές δαπάνες ζωτικής σημασίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Για άλλη μια χρονιά δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία και φυσικά ούτε διαφοροποίηση των πενιχρών μισθών μας.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας του Προσωπικού για το έτος 2019 είναι:

1.770.886.578 (μισθολογική ωρίμανση)

Το έτος 2018 ήταν 1.756.133.771

Το έτος 2017 ήταν 1.707.643.803

Το έτος 2016 ήταν 1.633.932.628

Με τι χρήματα θα γίνουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Για το έτος 2019 προβλέπεται η πρόσληψη μόνο 1200 μονίμων υπαλλήλων χωρίς όμως επί της ουσίας να αυξηθεί το προσωπικό αφού αντίστοιχα θα απολυθεί ίδιος αριθμός Επικουρικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην νέα προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση.

Το όποιο έκτακτο προσωπικό προσληφθεί θα το φορτωθούν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων αν και το μπάτζετ βρίσκεται στο περσινό ύψος.

Τα έσοδα των Νοσοκομείων από την εισηγητική έκθεση προβλέπονται το έτος 2019 ίδια με το έτος 2018. Η εκτίμηση για το έτος 2018 στο προϋπολογισμό είναι 2.595 δις ευρώ και οι προβλέψεις για το έτος 2019 2.541 δις ευρώ.  Πώς λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ αυξάνει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων που λέει η κυβέρνηση.

Τα έξοδα των Νοσοκομείων σε σχέση με το έτος 2019 έχουν μικρή διαφοροποίηση προς τα πάνω που αφορά όμως τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το έτος 2018 η εκτίμηση είναι ότι τα έξοδα θα διαμορφωθούν στα 2.897 δις ευρώ και η πρόβλεψη για το έτος 2019 είναι στα 3.139 δις ευρώ.

Ως εκ τούτω η υλικοτεχνική υποδομή και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των Νοσοκομείων θα συνεχίσει να είναι στα ίδια χάλια και χειρότερα. Προβλήματα θα προκύψουν και του χρόνου στη κάλυψη ζωτικών λειτουργιών των Νοσοκομείων.

Το έτος 2018 τα Νοσοκομεία έλαβαν 786 εκ.ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Στον Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι εγγεγραμμένα προς τα Νοσοκομεία 737εκ.ευρώ. Έως τώρα εκταμιεύθηκαν 537εκ.ευρώ (στοιχεία ΕΟΠΥΥ).

Στο σύνολο τα Νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα 1.323δις ευρώ για το έτος 2018 και πιθανολογείται να φθάσουν 1.523διςευρώ, εάν εκταμιευθούν το σύνολο των εγγεγραμμένων χρημάτων στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων αύξησε την εισφορά της υγειονομικής περίθαλψης στο 6%. Εξ αυτού του μέτρου ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει από τις τσέπες μας 800εκ.ευρώ κατ’ έτος. Ούτε τα εν λόγω ποσά δεν δίδονται στα Νοσοκομεία, παρότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά πολύ.

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων το έτος 2014  ήταν 1.500διςευρώ και εισέπραξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία με πρωτοβουλία των υπηρεσιών άνω των 200εκ.ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος θα διαμορφωθεί με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στα 949εκ.ευρώ. Όμως αυτό διόλου δεν θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

208εκ.ευρώ εξ’ αυτών αφορούν την αύξηση στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και θα καταλήξει ως δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ως εκ τούτου η κατάσταση εφέτος σε φάρμακα στα Νοσοκομεία θα είναι ίδια και χειρότερη λόγω και της ανατίμησης  των φαρμάκων που προωθείται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα βγουν ωφελημένες 240εκ.ευρώ αφού δεν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν ούτε ευρώ πίσω τέλος του έτους 2019 όπως έκαναν πέρυσι με τα 240εκ.ευρώ. Να το δωράκι της κυβέρνησης στις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

ΜΙΣΘΟΙ

Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προέβλεπε την σύσταση Νέου Μισθολογίου από 1/1/2016 με ουδέτερο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα και σταδιακά κατά τη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ προσαρμογής η μισθολογική δαπάνη να είναι μειούμενη σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Άνοιξη του 2016 με τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Κατρούγκαλο, δεσμεύτηκε ότι από 1/1/2016 θα ξεπαγώσει η Βαθμολογική και ως εκ τούτω η Μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων (Ν. 4024/2011) χωρίς ποσοστώσεις.

Αντί αυτού η κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 4354/2015 που υπακούει στις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.

Χορηγούνται οριακές αυξήσεις στους υπαλλήλους με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα χορηγούνται σε ισόποσες δόσεις τεσσάρων ετών. Στους υπαλλήλους με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μειώνεται ο βασικός μισθός τον οποίο διατηρούν ως προσωπική Διαφορά.

Η προσωπική Διαφορά συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις στο μέλλον και είναι ευάλωτη προς περικοπή σε νέες μισθολογικές παρεμβάσεις (προβλέπονται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).

Τα δύο έτη (1/1/2016 έως 31/12/2017) εξαφανίζονται από τη μισθολογική εξέλιξη. Έτσι σε όλο το μισθολογικό υπηρεσιακό βίο οι υπάλληλοι ΤΕ, ΠΕ χάνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο και οι ΔΕ, ΥΕ ¾ του μισθολογικού κλιμακίου. Ξεπάγωσε η μισθολογική εξέλιξη από 1/1/2018.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είναι αμφίβολο αφού η χορήγησή του μετά 31/12/2017 συνδέθηκε με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις άλλες χώρες δεν χορηγείται το εν λόγω Επίδομα, αλλά λαμβάνονται μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και πολύ υψηλότεροι βασικοί μισθοί. Με τους αγώνες μας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την 1/1/2018 χωρίς όμως νομοθετική κατοχύρωση.

Το Επίδομα Ευθύνης των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που είναι 250€  και παρ’ ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ να γίνει 290€ που λαμβάνουν οι  Προϊστάμενοι του Δημόσιου Τομέα.

Επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών με τους αγώνες μας συνεχίζει να καταβάλλεται αν και με βάσει το νόμο 4354/2015 άρθρο 19 θα έπρεπε να έχει καταργηθεί 31-3-2016.

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Οι πρόσθετες αμοιβές υπέστησαν νέα περικοπή (εκτός της προβλεπόμενης στο Ν. 4024/2011) με τον Ν. 4354/2015. Μειώθηκαν 20-25% τα νυκτερινά και οι αργίες. Με τους αγώνες μας τα επαναφέραμε στο ύψος του Ν. 4024/2011. Επανήλθαν όμως με καθυστέρηση ενός έτους. Παραμένουν όμως μειωμένες οι πρόσθετες αμοιβές σε σχέση με την περίοδο πριν τα μνημόνια.

Με την αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης (2%), την αύξηση των εισφορών στα επικουρικά ταμεία, την επέκταση των ασφαλιστικών εισφορών με το νόμο Κατρούγκαλου και στο Ανθυγιεινό Επίδομα οι μισθοί υπέστησαν μεγάλες περικοπές.

Η κυβέρνηση ήδη ψήφισε την δραστική μείωση του αφορολόγητου στα 5.685 ευρώ. Η μείωση προβλέπεται να εκκινήσει στα εισοδήματα του έτους 2019 αντί του 2020. Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2019 θα αυξηθεί η  παρακράτηση του φόρου. Ο μισθός θα μειωθεί 80 έως 100 ευρώ το μήνα!!!  

 

Οι νεοδιοριζόμενοι Νοσηλευτές στα Νοσοκομεία λαμβάνουν μισθό όσα ο ανειδίκευτος εργάτης. Λαμβάνουν μισθό όσο λαμβάνουν οι Νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Βουλγαρίας.

Σπούδασαν, περίμεναν χρόνια το διορισμό τους και  τώρα που διορίσθηκαν δεν μπορούν να ζήσουν, καθ’ ότι πολλοί εξ’ αυτών διορίσθηκαν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους και πρέπει να νοικιάσουν και σπίτι.

Δεν είναι λίγοι οι Νοσηλευτές που αναγκάζονται να παραιτηθούν. Οι περισσότεροι νεοδιοριζόμενοι παρ’ ότι τώρα ξεκίνησαν τη δουλειά τους στα Νοσοκομεία αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους μετακίνησης, μετάταξης, απόσπασης σε Νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά  στον τόπο καταγωγής τους.

Πώς μπορεί να ζήσει ένας Νοσηλευτής μακριά από τους γονείς του και το σπίτι του με 620 ευρώ το μήνα; Μόνο το ενοίκιο του σπιτιού είναι 400 ευρώ ο μήνας. Εάν είναι σε νησί το ενοίκιο είναι πάνω από το μισθό που λαμβάνει.

Καλείται να εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό και άδειες σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, να κάνει υπεύθυνες Νοσηλευτικές πράξεις, να σώζει ζωές ασθενών και να ζει με 620 ευρώ το μήνα.

                                

Μ Ι Σ Θ Ο Δ Ο Σ Ι Α

Νεοδιοριζόμενος Νοσηλευτής ΤΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) λαμβάνει βασικό μισθό 1037 ευρώ και Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας 150 ευρώ. Σύνολο μικτών αποδοχών 1.187 ευρώ. Οι Καθαρές αποδοχές του είναι 624 ευρώ το μήνα. Οι κρατήσεις του είναι 563 ευρώ το μήνα. Οι μισές Αποδοχές!!! Δεν λαμβάνουμε επιδόματα άδειας και εορτών. Μόνο 12 μηνιάτικα.

 

                                 Α Ν Α Λ Υ Τ Ι Κ Α   Ο Ι   Κ Ρ Α Τ Η Σ Ε Ι Σ:

ΕΦΚΑ ΜΙΚΤΑ ΒΑΡΕΑ ΤΕΑΜ 19,45%            230,87€

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 2%                23,74€

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΠΔΥ 1%                       11,87€

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ                                 53,42€

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟ      Υ        98,92€ (για ένα χρόνο)

ΕΤΕΑΕΠ ΤΕΑΔΥ                                     41,55€

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΕΑΔΥ                                  24,73€ (για δύο χρόνια)

ΕΤΕΑΕΠ ΤΠΔΥ                                      47,48€

ΕΦΚΑ ΕΟΠΥΥ ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ                25,52€

ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ                4,75€

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ                             562,85€

ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ                                1.187€

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ                                           562,85€

 

ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                     624,15€

 

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

 

ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ                                          550€

ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ                        520€

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Επικουρικά Ταμεία θα κρατήσουν από τους Νοσηλευτές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα δώσουν σύνταξη (μέρισμα). Το Μετοχικό Ταμείο χορηγεί μερίσματα των 50 ευρώ το μήνα και λαμβάνει για εγγραφή ένα μισθό και ταυτόχρονα 53,42 έως 90 ευρώ το μήνα κρατήσεις για 40 χρόνια!!!

Δεν πρέπει να αυξηθούν τα μερίσματα που χορηγεί;

Εάν περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι νεοδιοριζόμενοι Νοσηλευτές θα λαμβάνουν 400 – 500 ευρώ το μήνα!!!

Κάτω και από τη Βουλγαρία!!!

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Ποια είναι η  κατάσταση σήμερα του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;

Η Κυβέρνηση εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.

Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ προσλήφθηκαν 500. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1.200 ευρώ μισθό το μήνα.

Τελικά σήμερα λειτουργούν 100 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της πρώην ΕΟΠΥΥ.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο 600 γιατροί υπέγραψαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Τώρα βαπτίζουν οικογενειακούς γιατρούς τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.100. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 1.026. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.

50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα.

Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.

 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

Τελικά η Κυβέρνηση δεν κωλώνει μπροστά σε τίποτα. Ξεκίνησε να ξετυλίγει και το κουβάρι της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Συγκεκαλυμμένα με το μανδύα της Αριστερής Κυβέρνησης προχωράει πολλά βήματα παραπέρα, από όσα υποτίθεται δεσμεύεται η χώρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Με το Ν. 4461/2017 βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, εισάγεται ο ιδιωτικός τομέας στην διαχείριση και την αντιμετώπιση της Ψυχικής νόσου και αναλαμβάνει ρόλο μεγαλοεργολάβου της Ψυχικής Υγείας η ΑΕΜΥ Α.Ε.

Στους τομείς Ψυχικής Υγείας θα συμμετέχουν Δημόσιες και Ιδιωτικές μονάδες. Οι Τομείς τίθενται υπό ενιαία επιστημονική και Διοικητική εποπτεία με αρμοδιότητες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων. Επίσης τους παρέχεται η δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού μεταξύ των Μονάδων που απαρτίζουν τον Τομέα. Ανοίγει η πόρτα ενίσχυσης της Ιδιωτικής  Ψυχικής Υγείας σε βάρος της Δημόσιας.

Οι Ιδιωτικές μονάδες, θα περιθάλπουν ή θα ωφελούν (φιλοξενούν) ασθενείς με καλές συντάξεις και περιουσία την οποία θα κατακλέβουν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων. Καθιερώνεται η δυνατότητα κατάργησης μεταφοράς κλινικών και δραστηριοτήτων μεταξύ των Μονάδων του Τομέα ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Δημόσιος και Ιδιωτικός). Καθιερώνεται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ των μονάδων του δικτύου. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας δύναται να μετακινούνται από  Δημόσιες Μονάδες προς Ιδιωτικές, με απρόβλεπτες εργασιακές και μισθολογικές συνέπειες.

Η ενιαία περιφερειακή Διοίκηση των Μονάδων ψυχικής υγείας του Δικτύου αφαιρεί Διοικητικές αρμοδιότητες από τις Διοικήσεις των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των άλλων Δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας. Της παρέχεται η  δυνατότητα  να κλείνει Κλινικές, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στα Γενικά Νοσοκομεία και να τις μεταφέρει προς την ΑΕΜΥ Α.Ε. ή προς Μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

 Τα Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ τους δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει την συρρίκνωσή τους, την κατάργησή τους, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, επεδίωξαν μεταφορά Κλινικών προς τα Γενικά Νοσοκομεία.

Με το Νομοσχέδιο επιτρέπεται η μεταφορά κλινικών, ξενώνων, οικοτροφείων, Πρωτοβάθμιων Μονάδων εκτός των Γενικών Νοσοκομείων και προς τον ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.

 

ΑΕΜΥ Α.Ε.

Εκεί που η Κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα καταργήσει την ΕΣΑΝ Α.Ε., που έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, στο υπογάστριο του συστήματος γιγαντώνει την ΑΕΜΥ Α.Ε., καθιστώντας την μεγάλο παίχτη της Υγείας.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. μπορεί σήμερα να είναι μονομετοχική επιχείρηση του Δημοσίου (Υπουργείο Υγείας), δουλεύει όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν κρύβουν κυβέρνηση και  Διοίκηση, την πρόθεσή τους να εντάξουν την ΑΕΜΥ Α.Ε. ως πολυμετοχική επιχείρηση (ΔΕΚΟ) στο χρηματιστήριο.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. τα έκανε ρόιδο με το Νοσοκομείο Σαντορίνης που γελάει και «το παρδαλό κατσίκι» με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του κου Πολάκη στα εγκαίνιά του, της  χαρίζουν τώρα και την  Ψυχική Υγεία. Της παρέχουν τη δυνατότητα να ιδρύει ή να υποδέχεται Μονάδες Νοσηλείας, Πρωτοβάθμιες μονάδες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν σήμερα υπό την οργανική εποπτεία ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.

Με το εν λόγω Νομοσχέδιο η ΑΕΜΥ Α.Ε. αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του προσωπικού. Γιατί;

Είναι βέβαιον ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν στην ΑΕΜΥ Α.Ε. δραστηριότητες των ψυχιατρικών Νοσοκομείων που θέλουν να τα οδηγήσουν προς κατάργηση. Απώτερος σκοπός της ΑΕΜΥ Α.Ε. είναι να αναλάβει μαζί με άλλες δραστηριότητες και το σύνολο της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που σήμερα είναι ανεπτυγμένες στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Έτσι θα λαμβάνει το φιλέτο των Κοινοτικών κονδυλίων!!!

Για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, ετοιμάζονται ήδη οι νέοι Οργανισμοί με βάση το Ν. 4272/2014. Εντάσσουν τις ανεπτυγμένες δομές ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Σε μία Πρωτοβάθμια δομή Ψυχικής Υγείας εντάσσουν ένα ολόκληρο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, προσωρινά θα ανήκουν στα Νοσοκομεία. Σε δεύτερη φάση θα περάσουν στις ΥΠΕ. Τίποτε δεν θα θυμίζει τη λειτουργία των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών.

Μία είναι η λύση για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Αυτόνομοι Οργανισμοί. Αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα ως Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Οι οργανισμοί που εκδόθηκαν με συντονισμένες παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των Σωματείων, των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων περιλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε αριθμό λίγο κάτω των προτάσεων!!!

Είναι επιτυχία!!!

 

ΠΡΟΝΟΙΑ

Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.

Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.

Οι Νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν  ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.).

Οι 38 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που υπήρχαν στην χώρα μας, συγχωνεύτηκαν σε 12 Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων για περιστολή των δαπανών.

Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.

Η κοινή Νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε «κόλαση». Η έλλειψη Μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα». Η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε Προνοιακές Μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Πως μια άνεργη οικογένεια με οικονομικά προβλήματα μπορεί να συντηρήσει, να περιθάλψει στο σπίτι της ένα τέτοιο άτομο; Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των λιστών αναμονής.

Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε 4.000 προσωπικό στις Μονάδες και επί των ημερών της λιγόστεψαν σε  2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.

Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα. Τέτοια ανοργανωσιά και κατάντια πουθενά στον κόσμο και μάλιστα με κυβέρνηση της Αριστεράς που υποτίθεται προστατεύει το κράτος πρόνοιας.

Η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια.

 

ΕΚΑΒ

Με έρευνες και κινητοποιήσεις διαρκείας η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ.

Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την κατάσταση της Προνοσοκομιακής Φροντίδας της χώρας μας. Με τις παραλήψεις και την διαχειριστική ανεπάρκειά τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Για να κρύψουν τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες απειλούν, εκβιάζουν τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Λένε συστηματικά ψέματα.

Στις απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ και οι διακομιδές γίνονται κατά περίπτωση από τα Κέντρα Υγείας. Τα Ασθενοφόρα και Πληρώματα Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να είναι ακάλυπτες. Όποιος αρρωστήσει σε ακάλυπτη βάρδια και δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, κινδυνεύει.

Εγκαινίαζαν Σταθμούς ΕΚΑΒ χωρίς κανένα Ασθενοφόρο και Διασώστη.

Παρόμοια η κατάσταση σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές. H κυβέρνηση συνεχίζει τα εγκαίνια ΕΚΑΒ στο τίποτα.

Δυστυχώς πολυτραυματίες από τροχαία ή άλλα επείγοντα περιστατικά καταλήγουν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία μία ώρα μετά το συμβάν. Η αποκατάσταση της υγείας τους, είναι θέμα τύχης και όχι ιατρικής αντιμετώπισης. Πολλές φορές φτάνουν καθυστερημένα και το μόνο που γίνεται είναι να διαπιστώνεται ο θάνατός τους.

Την Δευτέρα 7/11/2016 καταθέσαμε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα περιστατικά που κατέληξαν ή κινδύνεψε η ζωή τους. Είναι σε διαδικασία διερεύνησης και απόδοσης ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ, επειδή κατ’ εξακολούθηση εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, με τα εγκληματικά λάθη και τις παραλήψεις τους.

Θα καθίσουν «στο σκαμνί» οι «τζάμπα μάγκες», για τις τζάμπα ανθρώπινες ζωές που χάνονται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής τη δυνατότητα του ΕΚΑΒ να χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας είναι δυσθεώρητες.

Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης ο ΕΟΠΥΥ ξεχνάει μονίμως να εξοφλήσει έστω μέρος των Νοσηλίων προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε Νομοθετικές ρυθμίσεις συμψηφισμού των οφειλών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε Νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει την Κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης του συνόλου των διακομιδών (επίγειων, πλωτών και εναέριων).

Με μία άκρως Αντισυνταγματική Διάταξη, παραχωρεί σε ιδιώτες τις διακομιδές. Οι ιδιώτες ήδη λειτουργούν ανεξέλεγκτα, παρότι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ως  ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ – ΤΑΧΙ.

Οι πιο κερδοφόρες διακομιδές για τους ιδιώτες είναι οι μεταφορές με εναέρια και πλωτά μέσα. Εδώ το κόστος δεν καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Καθορίζεται αλλά καρτ.

Αντιθέτως το κόστος των Αεροδιακομιδών με μεταφορικά μέσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις. Γιατί;

Ενίσχυση, υποστήριξη και εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ ως μόνου δημόσιου φορέα επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης στην χώρα.

Βέλτιστη αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την προμήθεια παντός τύπου μέσων διακομιδής για το ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα, κινητές μονάδες, μοτοσυκλέτες ταχείας επέμβασης, πλωτά και εναέρια μέσα ),με υψηλά στάνταρς συντήρησης τους και πρόβλεψη για ανανέωση τους μέσα σε εύλογα χρονικά πλαίσια ,όπως η 5ετία για τα μέσα που επιχειρούν στο οδικό δίκτυο κυρίως.

Αναβάθμιση της ειδικότητας του διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου στην Ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης με εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων .Συνεχής επιμόρφωση των διασωστών τόσο με την συνεχιζόμενη εκπαίδευση όσο και με την προμήθεια και χρήση εξοπλισμού που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην καλύτερη αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων υγείας σε συνανθρώπους μας.

Συνέχιση της Πανελλαδικής ανάπτυξης του ΕΚΑΒ με ενίσχυση των Παραρτημάτων και των τομέων τους όχι μόνο βάση των πληθυσμιακών αναγκών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, όπως μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, δυσπρόσιτες γεωγραφικά περιοχές, κλπ.

Οργάνωση και εφαρμογή της πρωτογενούς αντιμετώπισης με εναέρια μέσα σοβαρών δυστυχημάτων ή άλλων μαζικών καταστροφών κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας με δημιουργία επιχειρησιακών βάσεων του ΕΚΑΒ αλλά και ελικοδρομίων μετά από επαφές και μελέτη με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους ,τις Περιφέρειες και το ΕΚΑΒ .

 

ΜΕΘ

Η κατάσταση στις ΜΕΘ σε 74 Νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ είναι ο καθρέφτης του συστήματος υγείας.  

Πολλοί συγγενείς σε απόγνωση απευθύνονται στην ΠΟΕΔΗΝ καθημερινά διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ.

Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοινώνει η Κυβέρνηση είναι πλασματική. Ο κος Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Μειώθηκαν το έτος 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του. Έληξαν τότε οι συμβάσεις 500 γιατρών και Νοσηλευτών που υπηρετούσαν στη ΜΕΘ και ο Αν. Υπουργός έκανε καταλήψεις στην τότε Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιτρέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού που έχει ήδη επιλεγεί προς αντικατάσταση του αποχωρούντος.

Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η Κυβέρνηση, αφορά την σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016 με δικές της αστοχίες λόγω της ακύρωσης της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το ρεσάλτο Πολάκη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την ώρα που συνεδρίαζε η Διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διατίθενται στο ΕΚΑΒ οι 540 κλίνες ΜΕΘ που υποτίθεται ότι λειτουργούν.

Ούτε είναι σε θέση το ΕΚΑΒ ή κάποιος άλλος φορέας να γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ διατίθενται. Δεν υπάρχει στη χώρα μας συντονιστικό όργανο που να προσδιορίζει τον ακριβή διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ για προφανείς λόγους. Δεν θέλουν να αναδεικνύεται η γύμνια του συστήματος. Τον αριθμό κλινών ΜΕΘ έπρεπε να προσδιορίζει και να συντονίζει το ΕΚΕΠΥ αλλά μένει περιέργως αμέτοχο από τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ.

Κατά χρονικά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις. Πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους. Χρόνια περιστατικά νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ πολύ πάνω από το μέσο όρο Νοσηλείας που είναι οι 12 ημέρες. Παρ’ ότι δεν χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας που να ενημερώνει για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Με στοιχεία και όχι με επικοινωνιακές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας με τις οποίες προσπαθεί να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ.

Με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε το 10% των Νοσοκομειακών κλινών να είναι ΜΕΘ. Στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι αναπτυγμένες 35000 κλίνες. Ως εκ τούτω θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ!!! Λειτουργούν το πολύ 540!!! 500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 των ιδιωτικών κλινικών συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες  650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές. Δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων Νοσηλευτών και ειδικευμένων ιατρών στην εντατικολογία.

Οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, στερούν τη Νοσηλεία σε περισσότερους από 4500 βαριά πάσχοντες ασθενείς το χρόνο. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 12 ημέρες, κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύει 30 ασθενείς κατ’ έτος. Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 20% και για όσους ασθενείς δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 50%.

Ως εκ τούτω εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι πλήρως εξοπλισμένες και είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα έσωζαν τις ζωές τουλάχιστον 1000 ασθενών κατ’ έτος.

Με τον διπλασιασμό του ποσοστού θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν βρίσκουν ΜΕΘ, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από την εγκληματική αδιαφορία του κράτους να λειτουργήσει τον απαραίτητο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι περίπου  5000 ασθενείς κατ’ έτος δυστυχώς πληρώνουν με τη ζωή τους την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Θα μπορούσαν να ζήσουν εάν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Επιβαρύνεται η υγεία τους με την καθυστέρηση. Όταν χειρουργούνται είναι αργά.   

Αναγκάζονται ασθενείς έκτακτα περιστατικά να αεροδιακομίζονται από νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ νησιών μόνο και μόνο για να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ.

Το ΕΚΑΒ εγγράφει τους ασθενείς στη λίστα αναμονής. Για τους ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ το ΕΚΑΒ ενημερώνεται από τα Νοσοκομεία. Η λίστα αναμονής υπερβαίνει τους 40-50 ασθενείς κάθε ημέρα. Οι διαθέσιμες κενές κλίνες ΜΕΘ δίδονται στο ΕΚΑΒ από τον Διευθυντή της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής.

Γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί.

Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Αποφασίζουν κατ’ ανάγκη χωρίς να έχουν άλλη επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Κανονικά για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς  θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους σε ράντζα περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες.

Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά. Πολλοί Ασθενείς εμφανίζονται τη μία ημέρα και δεν εμφανίζονται την επόμενη. Διαγράφονται από τη λίστα γιατί δυστυχώς δεν άντεξαν.

Οι πραγματικές λειτουργούντες κλίνες ΜΕΘ δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Όταν κλείνουν ΜΕΘ για οποιοδήποτε λόγο οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία. Καταγράφονται ως νέα περιστατικά που εξυπηρετήθηκαν.

Ο κος Πολάκης για να αυξήσει επικοινωνιακά τις κλίνες ΜΕΘ αθροίζει τις κλειστές κλίνες και βαπτίζει κλίνες ΜΕΘ τις κλίνες των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω  ελλείψεων προσωπικού π.χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 8 κλίνες, ΑΤΤΙΚΟΝ 11 κλίνες, ΓΟΝΚ 4 κλίνες, Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ 6 κλίνες, Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 4 κλίνες, Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ 4 κλίνες, ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3 κλίνες κ.α.

Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι ενεργείς κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 47 αντί 185. Στη Στερεά Ελλάδα το μόνο Νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ είναι της Λαμίας 8 κλινών. Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ αντί 100!!! Τα νοσοκομεία Χαλκίδας, Λειβαδιάς, Θήβας δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των  Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν υπάρχει ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου και το Νοσοκομείο Νάξου.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2  στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας   με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ.  13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές. Θα έπρεπε να λειτουργούν 117 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 27.

Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί 78.

Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί για 230!!!

Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι στα νοσοκομεία της Κρήτης διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Έκτακτα επείγοντα περιστατικά χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.

Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας) αντί 75!!!

Στον Εθνικό άξονα από την Ήπειρο έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν 28 κλίνες ΜΕΘ. Στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 16 κλίνες και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και 7 στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Μάλιστα στον Άγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.

Στον εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Στον εθνικό άξονα από την Αθήνα έως την Καλαμάτα 250 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ. 5 κλίνες στην Κόρινθο, 3 κλίνες στην Τρίπολη και 6 κλίνες στην Καλαμάτα!!!

 

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Τα Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα έπρεπε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ.  Με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 100 κλίνες. Οι περισσότερες κλίνες εξ αυτών δηλώνονται παράνομα ως κλίνες ΜΕΘ παρότι βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση. Αναπτύσσονται κάποιες ΜΑΦ που εξυπηρετούν συγκεκριμένες κλινικές των Νοσοκομείων. Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία Ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα.

Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες Νοσηλείας Ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής θα ήταν μικρότερες.

Στα  περισσότερα Νοσοκομεία δεν υπάρχουν ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ με αποτέλεσμα οι ασθενείς ακόμη και με τραχειοστομία , να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους κλινικών.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ παραδόξως δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία  περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και είναι ευάλωτοι στα Νοσοκομειακά μικρόβια.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνόνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ!!! 

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν το Τμήμα ανάνηψης των χειρουργείων ως ΜΕΘ.

 

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα Νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:

•                               1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό

•                               4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη

•                               1 Τραυματιοφορέας

•                               1 Βοηθός Θαλάμου

•                               1 Φυσικοθεραπευτής

•                               Επαρκή προσωπικό καθαριότητας

•                               24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου.

ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Λειτουργούν ΜΕΘ  με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε πολλές ΜΕΘ είναι πεπαλαιωμένος. Οι αναπνευστήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός στις ΜΕΘ είναι 20ετίας. Αμφισβητείται η ασφάλειά του. Κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης εξοπλισμού και όχι προσωπικού.

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Σε συνεντεύξεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Πισσάκας Γεώργιος, είπε ότι «Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος». Από αυτούς οι 35.000 ασθενείς κατ’ έτος χρειάζονται «ακτινοθεραπεία». Αναρωτήθηκε μάλιστα ο κος Πισσάκας από πού βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών κατ’ έτος που αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες.

Στην νέα έρευνά μας δίνουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων και τους ασθενείς που κατάφεραν τελικά το έτος 2017 να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6-7 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Όσα διαθέτουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Γραμμικοί επιταχυντές στα Δημόσια Νοσοκομεία. Λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι.

Ακόμη και με τα 19 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Ιδιωτικό Τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές. Τους 10 Γραμμικούς Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα Νοσοκομεία να τους παραλαβούν και να  θέσουν σε λειτουργία. Μόνο επτά Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων Προσωπικού Ακτινοθεραπείας.

Ακόμη και τα επτά που τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων Προσωπικού. Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ.

Τρείς Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης παρότι οι λίστες αναμονής κοστίζουν ζωές καρκινοπαθών. Στα Νοσοκομεία που ακόμη δεν τέθηκαν σε λειτουργία είναι το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ  και το ΠΑΓΝΗ.

Με την υποδοχή της δωρεάς (κυρίως του ιδρύματος Νιάρχου), η τεχνολογία του Δημοσίου Τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του Ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία.

Στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα η θεραπεία κοστίζει γι’ αυτό δεν μπορούν να απευθυνθούν πολλοί καρκινοπαθείς. Επιβαρύνονται με το 15% του κόστους θεραπείας που είναι περίπου 2.500€ και ολόκληρη την αμοιβή του γιατρού που φθάνει τις 2000 ευρώ. Πόσοι καρκινοπαθείς έχουν τη δυνατότητα σήμερα να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα;

Παρότι λειτουργούν λιγοστά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν αξιοποιούνται με τη διερεύνηση του ωραρίου λειτουργίας τους. Έτσι θα εξυπηρετούσαν περισσότερους καρκινοπαθείς.

Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν. Οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες. Ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Δυστυχώς χιλιάδες (13.000) κατ’ έτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία.

Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768. Συμπεριλαμβανομένου και τον Κοβαλτίου.

Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι πανάρχαια και πλην του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που είναι Δερματολογικό Νοσοκομείο, θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές, που ακτινοβολούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε όλα τα σημεία του σώματος.

Ο κάθε Γραμμικός Επιταχυντής, εξυπηρετεί 25-30 ασθενείς καθημερινά και χρειάζονται 20-30 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία του ασθενούς.

Εικόνα Ακτινοθεραπειών έτους 2017 στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν μόνο 5.031 ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη 8  (7 το έτος 2017)  και εξυπηρετήθηκαν μόνο 4.353 ασθενείς.

Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.

Στην Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς

Στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς.

Στη Δυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1286 ασθενείς.

Στην Κρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.

Πολύ λιγότεροι ασθενείς από όσοι έχουν ανάγκη.

Τραγικές ελλείψεις.

 

PET CT – SCAN

Η αδυναμία των ασθενών με καρκίνο να κάνουν την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN την περασμένη εβδομάδα που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου που προμηθεύεται μονοπωλιακά στα Νοσοκομεία από μία ιδιωτική εταιρεία ανέδειξε τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι 50.000 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Η εξέταση PET CT – SCAN σώζει ζωές. Ανιχνεύει τον καρκίνο τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινάει η αλλοίωση του κυττάρου. Κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Το καλοκαίρι του έτους 2017 πριν ενάμιση χρόνο αναδείξαμε το πρόβλημα και τότε μας έβριζε χυδαία ο Πολάκης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι λέμε ψέματα.

Είχαμε αναδείξει την ταλαιπωρία και το κόστος που υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς για να πραγματοποιήσουν την εν λόγω εξέταση ζωής.

Δυστυχώς ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει ανά 750.000 κατοίκους να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET CT.

Στον αριθμό και την αναλογία θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των ασθενούντων από καρκίνο και η γεωγραφική κατανομή τους. Στα Νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT. Πριν ενάμιση χρόνο λειτουργούσαν πέντε (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΜΕΤΑΞΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ). Σήμερα λειτουργούν 6 μηχανήματα PET CT.

Προστέθηκε ένα μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών. ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Παπαγεωργίου 3-4, Θεαγένειο 7-8, Ευαγγελισμός 10-12, Μεταξά 3-4. Ρίο 3-4 Ι.Ι.Ε. 6-7.

Γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως και οι ανάγκες είναι τουλάχιστον οι διπλές οι λίστες αναμονής είναι δύο μήνες.  Πολύ επικίνδυνο διάστημα για την εξέλιξη του καρκίνου. Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και τα έξοδα μεγάλα καθ’ ότι όλα τα PET CT βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Αττική πλην ενός. Λόγω εξόδων και ταλαιπωρίας πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση PET CT – SCAN  που σώζει ζωές.

Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας που διαθέτει 5 μηχανήματα τα έχει αναπτύξει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (5 Αττική, 1 Θεσσαλονίκη).  Πώς μπορούν να μετακινούνται οι ασθενείς της Περιφέρειας σε τέτοιες μεγάλες αποστάσεις; Που να βρουν τα έξοδα. Με τι κουράγια!!!

Η εξέταση PET ST – SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450 – 500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα). Μαζί με τα έξοδα μετακίνησης σε πολλούς καθίσταται απαγορευτική η εξέταση.

Εκεί όμως που αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας προμήθειας του Ραδιοφαρμάκου από τον ιδιωτικό τομέα.

Το Ραδιοφάρμακο απαραίτητο για την εξέταση παράγεται μόνο από μία Ιδιωτική Μονάδα παραγωγής Κυκλότρου και χρεώνεται 750 ευρώ  για κάθε ασθενή. Εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός χαρακτήρας η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ.

Τα μηχανήματα PET CT κοστίζουν περί 1,3 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής Κυκλότρου (ραδιοφαρμάκου) κοστίζει περί 2 εκατ. ευρώ. Που είναι οι επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο σύστημα;

Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την προμήθεια ενός μηχανήματος PET CT  στο Νοσοκομείο ΓΟΝΚ και την προμήθεια δύο Κύκλοτρου παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο Νοσοκομείο ΓΟΝΚ και ΜΕΤΑΞΑ. Καθυστερεί πολύ όμως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για  εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και την εγκατάσταση ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Ελλάδα, Θράκη δεν διαθέτει μηχάνημα PET CT όπως και άλλες Περιφέρειες. Στην Τουρκία στο Νοσοκομείο της γειτονικής Ανδριανούπολης λειτουργούν τρία μηχανήματα PET CT και μία Μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 

Αγωνιζόμαστε για την μονιμοποίηση του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης που υπηρετεί στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πρόνοια και ΕΚΑΒ. Επανασύσταση Οργανικών θέσεων των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

12.000 εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης βρίσκονται σε ΟΜΗΡΙΑ. Η κυβέρνηση συντηρεί την ΟΜΗΡΙΑ τους έως τις εκλογές. Μετά προτίθεται να τους πετάξει στα σκουπίδια. Πολλές φορές καθυστερεί η μισθοδοσία τους.

 

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

 

Η Διυπουργική Επιτροπή λειτούργησε στη βάση της πολυσέλιδης Αναφοράς που κατέθεσε η Ομάδα Τεχνικής Βοήθειας των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ η οποία επιβάλει την μείωση του ποσοστού των δικαιούχων του Επιδόματος σε ποσοστό 7-10% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 32% που είναι σήμερα το ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων στη χώρα μας που λαμβάνει το επίδομα.

Ανησυχητική είναι η επισήμανση της Επιτροπής για τον υψηλό αριθμό δικαιούχων στην Δημόσια Υγεία και η απαίτηση στην Αναφορά των Δανειστών για περικοπές. Με βάση την ΑΝΑΦΟΡΑ της ομάδας τεχνικής βοήθειας των Δανειστών στη σελίδα 17 το 37,89% των δικαιούχων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα είναι  εργαζόμενοι στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας και θα πρέπει να μειωθεί. Με την εν λόγω Αναφορά θα συμμορφωθεί η χώρα.

Την αναφορά αυτή επιμελώς η κυβέρνηση αποκρύπτει και δεν δίνει στη δημοσιότητα. Πασιφανέστατα προβλέπει περικοπές σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία ώστε το ποσοστό από 32% των Δημοσίων Υπαλλήλων που το λαμβάνουν σήμερα να μειωθεί στο 7 – 10% (Μέσος Ορός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Οι προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν από το Υπόμνημα που επισυνάπτεται και υπογράφεται από τρία μέλη της Επιτροπής. Διαφαίνεται ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν να εργασθεί με βάση την συγκεκριμένη ΑΝΑΦΟΡΑ των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

Στο πόρισμα λαμβάνεται υπ’ όψιν η προεκλογική περίοδος που διανύουμε. Γι’ αυτό προς το παρόν ο καθορισμός των δικαιούχων του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας παραπέμπεται σε αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με αποχαρακτηρισμό χιλιάδων επαγγελμάτων και δικαιούχων  του Επιδόματος με βάση τη μεθοδολογία υπαγωγής που προτείνεται. Το Επίδομα θα λαμβάνουν μόνο εργαζόμενοι σε επαγγέλματα τα οποία θα χαρακτηριστούν βαρέα και ανθυγιεινά, μειωμένο και αντικαθιστούμενο με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η Επιτροπή προτείνει κριτήρια και παράγοντες προσδιορισμού της Ανθυγιεινότητας και Επικινδυνότητας των επαγγελμάτων, επικαλούμενοι όμως έλλειψη πληροφόρησης που εμπόδισαν το έργο της.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα συμμορφωθεί μεσοπρόθεσμα με την πολυσέλιδη Αναφορά της ομάδας τεχνικής βοήθειας της Τρόϊκας με χορήγηση του Επιδόματος σε ποσοστό 7-10% των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ειδικά δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με  την σελίδα 17 που προβλέπει περικοπές στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία.

Εάν περικοπεί το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα λαμβάνουμε μισθό κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΕ των εργαζομένων στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ και την ΠΡΟΝΟΙΑ

Με Υπουργική Απόφαση αρ.φύλλου 10221/014 26816/929 «Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες» του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΦΕΚ2778/2.12.2011, καθορίστηκαν οι Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες με τις έναντι αυτών ειδικότητες.

Στους Δημοσίους Υπαλλήλους που εργάζονται σε Επαγγέλματα που χαρακτηρίστηκαν Βαρέα και Ανθυγιεινά με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, χορηγείται το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας του Ν.4024/2011 άρθρο 15 (Ενιαίο μισθολόγιο), όπως καθορίστηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 465/24.2.2012.

Σύμφωνα με το άρθρο 2  Ν.3865/2010 οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο από 1-1-2011, εντάσσονται υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ. Ως εκ τούτω οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα εν λόγω επαγγέλματα δικαιούνται σύνταξη με βάση τις διατάξεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 3865/2010 άρθρο 2 (21/7/2010) οι Τακτικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που υπηρετούσαν ή θα προσλαμβάνονταν μέχρι 31/12/2010 είχαν το δικαίωμα προαιρετικής ένταξης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Αυτό δεν έλυσε το ζήτημα της ένταξης στα ΒΑΕ καθ’ ότι τα έτη ασφάλισης του Δημοσίου θα ήταν εκτός ΒΑΕ και με διαδοχική ασφάλιση.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζονται με τις διατάξεις των Νόμων 3863/2011 και 4093/2012.

Με 15 έτη ασφάλισης εκ των οποίων 12 έτη στα ΒΑΕ και εξ αυτών 3,3 έτη την τελευταία 13ετία από την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση συνταξιοδότησης, δικαιούνται σύνταξη 62 ετών.

Ταυτόχρονα με τους Ν.3863/2010 και 4093/2012 στους εργαζόμενους στα ΒΑΕ ισχύουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία (δικαίωμα συνταξιοδότησης 55 έως 62 ετών, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης 2010 έως 2015).

Επίσης ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχουν εργαζόμενοι στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας που έχουν διατηρήσει με ειδικές διατάξεις ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ.

Με το Ν.3660/2008 ΦΕΚ 78/7.5.2008 σε συνδυασμό με το Ν.3865/2010 άρθρο 6 παρ.8 καθορίστηκαν συνταξιοδοτικά θέματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Όσοι εργάζονται σε Επαγγέλματα Βαρέα και Ανθυγιεινά, με 15 έτη υπηρεσίας, εκ των οποίων 12 έτη αποκλειστικά στα εν λόγω επαγγέλματα, εκ των οποίων τα 3 έτη τουλάχιστον τα τελευταία δεκατρία (13) έτη πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δικαιούνται σύνταξη 58 ετών οι άνδρες και οι γυναίκες 53 ετών που σταδιακά ανέβηκε στο 58ο έτος (2011 54ετών, 2012 56 ετών, 2013 58 ετών, εξομοίωση με τους άνδρες)

Με τους Ν. 4336/2015, 4337/2015, Ν. 4387/2016 τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους οι ενταγμένοι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ εξαιρέθηκαν από τις δυσμενείς συνταξιοδοτικές αλλαγές (αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).

Ως εκ τούτω ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την συνταξιοδοτική ΕΝΤΑΞΗ στα ΒΑΕ των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΒΑΕ τα οποία προσδιορίζονται στην Υπουργική Απόφαση και είναι αποκλεισμένοι επειδή διαθέτουν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα ο χρόνος που έχει διανυθεί στα εν λόγω Επαγγέλματα επιβάλλεται να θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος στα ΒΑΕ, χωρίς προϋποθέσεις και επιβαρύνσεις.

Διεκδικούμε την ένταξή στα ΒΑΕ, καθότι είναι αδύνατον οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια στα εν λόγω επαγγέλματα, να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία άνω των 58 ετών, όπως διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με τους Ν.4336/2015, 4337/2015.

Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και δικαιούμαστε ίση μεταχείριση όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Χώρας.

 

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΕ

Με το Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85/12-5-2016) άρθρο 4 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση (ΕΦΚΑ).

Στο άρθρο 15 «Χρόνος Ασφάλισης» παρ. 1γ του Ν. 4387/2016 ορίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης που έχει προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία στους εντασσόμενους φορείς, τομείς, κλάδους στον ΕΦΚΑ, ορίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης. Ως εκ τούτω οι Επαγγελματίες Υγείας και Πρόνοιας με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (Γ.Λ.Κ.) που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, δικαιούνται την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όπως συμβαίνει με τους  Επαγγελματίες με ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ.

Στο άρθρο 19 «Διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης» παρ. 2 του Ν. 4387/2016 ορίζεται ότι η Υπηρεσία του ΕΦΚΑ που απονέμει κατά το ανωτέρω τη σύνταξη, υπολογίζει το ποσό της σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο που διανύθηκε στην ασφάλιση του ιδίου και των συμμετεχόντων – εντασσόμενων  φορέων, τομέων κλάδων και λογαριασμών.

Ως εκ τούτω θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά μας και συνολικά ο χρόνος ασφάλισης να θεωρείται ότι διανύθηκε σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα από τους Υγειονομικούς και Προνοιακούς, Υπαλλήλους και να προσμετράται στα ΒΑΕ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Εκδίδουμε ενημερωτικό Ασφαλιστικό οδηγό στη συνέχεια του προηγούμενου που αφορούσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Προσεγγίζουμε τα νέα ποσά Κύριων, Επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, προκειμένου να αναδείξουμε αφενός το πετσόκομμα των συντάξεων και αφετέρου να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να πάρουν τη σωστή απόφαση για το χρόνο συνταξιοδότησης. Επιδιώκουμε να αποφεύγονται τις συνεχείς επισκέψεις σε Συνταξιοδοτικά γραφεία προς ενημέρωση.

Οι συντάξεις έχουν λεηλατηθεί τα χρόνια των Μνημονίων. Οι μειώσεις είναι διαχρονικές όπως  διαπιστώνεται από τους πίνακες που παραθέτουμε στο βιβλίο.

Οι συντάξεις έως τέλος του έτους 2014 είχαν μεσοσταθμική μείωση 15% και με το Νόμο Κατρούγκαλου η μείωση φθάνει το 30% από τις συντάξεις που είχαν απομείνει των δύο πρώτων Μνημονίων. Οι χαμηλότερες συντάξεις έως 1000 ευρώ προστατεύτηκαν κάπως με τα δύο πρώτα Μνημόνια κάτι που δεν συνέβη με το Νόμο 4387/2016. Τα δύο πρώτα Μνημόνια έβαλαν στο στόχαστρο τις συντάξεις άνω των 1.000€ που είχαν μεγάλες μειώσεις.

Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ραγδαία μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό. Αξιοσημείωτες είναι οι ρήτρες θανάτου που εισάγονται στις συντάξεις για τον υπολογισμό των παροχών. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καθόρισε τις λεγόμενες ράντες που είναι συντελεστές θνησιμότητας.

Έτσι άλλη σύνταξη παίρνει ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται 67 ετών επειδή αναμένεται να ζήσει λιγότερα χρόνια και άλλη σύνταξη παίρνει ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται 60 ετών αφού το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο. Αυτό δείχνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε περιοχές άγριας κεφαλαιοποίησης. Ως εκ τούτω μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές Υπουργών της κυβέρνησης για τις παλαιές συντάξεις ότι θα υπάρξει αυτορρύθμιση λόγων θανάτων.

Το Κράτος δεν αναγνωρίζει τις διαχρονικές ευθύνες κατασπατάλησης – καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Μηδενίζει την Κρατική Χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Σταδιακά υλοποιεί τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 17% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 14% του ΑΕΠ όπως είναι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η Εθνική Σύνταξη στο προσεχές διάστημα θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους όπως σήμερα.

Οι Επικουρικές συντάξεις και το Εφάπαξ με τις ράντες θνησιμότητας θα βαίνουν μειούμενες χρόνο με το χρόνο.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών των παλαιότερων ετών με βάση το Δ.Τ.Κ. καταργείται τέλος του έτους 2020.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην έκδοση των Συντάξεων.

Τώρα ο ΕΦΚΑ (πρώην Γενικό Λογιστήριο) εξετάζει τα αιτήματα συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν δύο χρόνια (Φλεβάρης 2017). Μάλιστα οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες των δύο ετών στην έκδοση των συντάξεων, επειδή οι Δημόσιες υπηρεσίες καθυστερούν έως έξι μήνες να υποβάλλουν το ΔΑΥΚ  (Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Επειδή με το Νόμο Κατρούγκαλου διαφοροποιείται ο υπολογισμός της Προκαταβολής της σύνταξης (50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγείται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης) αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις από εδώ και στο εξής και στην χορήγηση της προσωρινής σύνταξης αφού τώρα ξεκινάει η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.

Λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων μισθοδοσίας στα αρχεία των Νοσοκομείων γίνονται λάθη στον υπολογισμό των αποδοχών από το 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης που περιλαμβάνονται στο ΔΑΥΚ.

Έτσι ίδιας κατηγορίας συνταξιούχοι  λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική.

Θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος προσδιορισμός των συντάξιμων αποδοχών βάση των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Οι Επικουρικές συντάξεις και το Εφάπαξ εκδίδονται πέντε χρόνια μετά την παραίτηση των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση ειδικά όταν υπάρχει μεταφορά χρόνου ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (ΤΕΑΔΥ) από άλλο Επικουρικό Ταμείο (πχ ΤΕΑΜ) αν και έχουν χρόνια ενοποιηθεί.

Οδηγούμαστε σε συντάξεις ψίχουλα – Προνοιακά Επιδόματα.

Πέραν των παρεμβάσεων για αύξηση των συντάξεων, επιτακτική είναι η ανάγκη αύξησης των μισθών που είναι ψίχουλα και εκ τούτω και του συντάξιμου μισθού.

Χρειάζεται εγρήγορση και αγώνας.

Με την έκδοση και αυτού του ασφαλιστικού οδηγού αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία μας και την διαρκή προσπάθεια να είμαστε χρήσιμοι στους εργαζόμενους.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πρότασή μας που έχει ήδη κατατεθεί στην Κυβέρνηση.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Ενιαία βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καθότι με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καταργούνται σταδιακά τα ΤΕΙ.

Λόγω των αδιαμφισβήτητων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων όλοι οι Νοσηλευτές απόφοιτοι των ΤΕΙ που υπηρετούν στην Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, θα πρέπει να ισοτιμηθούν τα πτυχία τους ως Ανώτατης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και να ενταχθούν μισθολογικά, βαθμολογικά στην ΠΕ κατηγορία.

Για το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Ο τίτλος των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας- Πρόνοιας θα είναι ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό. Έτσι θα περιγράφεται στους Οργανισμούς όλων των Νοσοκομείων. Άμεση διέξοδος του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ  .

Ενιαίος κλάδος για το Νοσηλευτικό Προσωπικό με σαφή περιγραφή καθηκόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων με αντίστοιχη μισθολογική  και εργασιακή εξέλιξη.

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Είναι ανάγκη έκδοση νέων οργανισμών των Μονάδων Δημόσιας Υγείας.

 

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Έχουμε να κάνουμε με μία Κυβέρνηση που δεν σέβεται ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της χώρας. Όποιος ενοχλεί με τη στάση του, την δράση του, ψάχνουν τρόπους να τον τσακίσουν.

Δεν αντέχουν την κριτική για τις Πολιτικές που εφαρμόζουν. Με επιχειρήματα παρελθοντολογικού χαρακτήρα διχάζουν. Προσπαθούν να στριμώξουν όσους αναδεικνύουν τις ανάλγητες πολιτικές που ασκούν. Κυρίως χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους παρέχει η εξουσία και προσπαθούν να κάνουν κακό σε όποιον αντιδράει.

Όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν την εικόνα κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας, των Νοσοκομείων, κάτι που και η ΠΟΕΔΗΝ με εμπεριστατωμένες έρευνες και στοιχεία αναδεικνύει.

Γι’ αυτό εξάλλου ευαισθητοποιούνται μεγάλα Ιδρύματα της χώρας τα οποία προσπαθούν με δωρεές να καλύψουν τα κενά και την ανυπαρξία της Κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα της χώρας κατοχυρώνει την Συνδικαλιστική ελευθερία και δράση.

Οι Υπουργοί Υγείας χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς του Κράτους για να φιμώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα, την ΠΟΕΔΗΝ, κυρίως τους πολίτες που θίγονται από τις πολιτικές που ασκούν. Ποιος να το φανταζόταν αυτό, από μία Κυβέρνηση που τα στελέχη της όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έκαναν αίσχη. Προπηλάκιζαν πολιτικούς αντιπάλους, συνδικαλιστές ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την συνδικαλιστική δράση στο παρελθόν Υπουργών του Σύριζα, ειδικά του Αν. Υπουργού Υγείας κου Πολάκη;  Έλουζαν με διάφορα υγρά, εκσφενδόνιζαν αντικείμενα, φρούτα, αυγά, εναντίον των τότε Κυβερνητικών Στελεχών, συνδικαλιστών,  έσπαγαν πόρτες Υπουργείων. Όλα καλά όμως.

Κανείς ακόμη και για τέτοιες ακραίες πράξεις δεν σκέφτηκε να τους υποβάλει μηνυτήριες αναφορές για βιοπραγία, φθορά ξένης περιουσίας. Εάν το είχαν πράξει ο Πολάκης θα ήταν κάθε ημέρα κατηγορούμενος στα Δικαστήρια. Τώρα τι γίνεται;

Με ενορχηστρωτή τον κο Πολάκη, κατόπιν εντολών του, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων υποβάλουν κατ’ εξακολούθηση μηνυτήριες αναφορές κατά της ΠΟΕΔΗΝ ανακαλύπτοντας ποινικά αδικήματα επειδή αναδεικνύουμε την ταλαιπωρία, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εφαρμόζει ο κος Πολάκης και η Κυβέρνησή του στα Νοσοκομεία.

Για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ενεργοποιείται το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που ανήκει στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής/ Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας κατά του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Σε συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών 2/4/2018 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας για να θέσουμε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία και οι λιγοστοί εργασιακά εξουθενωμένοι εργαζόμενοι.

Επίσης λόγω Πρωταπριλιάς επισημάναμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Αντί συνάντησης μας «λιάνισαν» στο ξύλο τα ΜΑΤ. Τραυματίστηκαν συνάδελφοι οι οποίοι διακομίσθησαν για πρώτες βοήθειες σε εφημερεύον Νοσοκομείο.

Σε άλλη κινητοποίηση μας κατέσχεσαν τη ντουντούκα η οποία βρίσκεται στην Κρατική Ασφάλεια όπως ενημερώθηκε η δικηγόρος μας και εξετάζεται ως προϊόν εγκληματικής οργάνωσης για ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων.

Σε αυτή την ντουντούκα παρεμπιπτόντως υπάρχουν τα αποτυπώματα και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μας κρατώντας την ντουντούκα για να χαιρετίσει τους εργαζόμενους. Τότε που το Κόμμα του είχε κηρύξει  ανένδοτο κατά των Μνημονίων.

Το εν λόγω τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος έστειλε  κλήση για παροχή εξηγήσεων στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και την Προεδρεύουσα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που ήταν μία από τους  συναδέλφους που τραυματίστηκαν και διεκομίσθη σε Νοσοκομείο. Και δεν ξέρουμε πόσες άλλες θα ακολουθήσουν.

Η κλήση έγινε για να εξεταστούν ανωμοτί στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης με αδικήματα το μισό ποινικό κώδικα όπως διατάραξη ειρήνης, αντίστασης, σωματικές βλάβες κ.α. Ανακάλυψαν ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει από την ΠΟΕΔΗΝ και τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια που καθημερινά σώζουν ζωές ασθενών.

Δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την ΠΟΕΔΗΝ, επειδή αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία. Σε συνεννόηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων υποβάλλουν Μηνυτήριες Αναφορές σε όποια Νοσοκομεία αναδεικνύουμε προβλήματα.

Πρόσφατα καταδικαστήκαμε στη Ζάκυνθο πρωτόδικα για ψευδή καταμήνυση στη Διοίκηση χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί και εξεταστεί η δική μας Αναφορά στον Εισαγγελέα Ζακύνθου για διερεύνηση τυχόν υπηρεσιακών παραβάσεων στο Νοσοκομείο από την οποία προκλήθηκε η ψευδή καταμήνυση. Η εν λόγω καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε 15 ημέρες μετά αν και έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία κατά την αρχική συνεδρίαση. Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο κος Κοντονής και πανηγύρισε ο Αν. Υπουργός Υγείας κο Πολάκης.

Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου πέθανε μια γυναίκα από μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από εγχείρηση ρουτίνας, έκλεισαν τα χειρουργεία για πολλούς μήνες και ζητάνε και τα «ρέστα».

                                

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

 

Πηγή: poedhn.gr



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.