Τελευταία Νέα Επιστροφή

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-PHILOS», Δημοσίευση: 20-06-2018

Αθήνα 20-06-2018

Αρ. πρωτ: 182

 

 

ΠΡΟΣ : Αν. Υπουργό Υγείας  κο Πολάκη Παύλο

                                           

ΘΕΜΑ : Άμεση και επαρκής στελέχωση με εξειδικευμένους διασώστες των τομέων ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου - Παράταση υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκληρωμένη Επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες σε έκτακτες περιπτώσεις και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) και η αποτελεσματική του λειτουργία επιτυγχάνεται με την επαρκή στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ιατρικό και πληρώματα ασθενοφόρων – διασώστες.

Για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάζονται 11 διασώστες. Σε πολλούς τομείς του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, παρά την ενίσχυση σε διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρου με τις τελευταίες προκηρύξεις (7Κ/2014 και 6Κ/2016)  το υπάρχων προσωπικό δεν επαρκεί να επανδρώσει μια βάρδια ασθενοφόρου καθημερινά διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (Σαντορίνη, Τήνος, Κως, Πάρος, Κάλυμνος, Λέρος, Κάρπαθος, Ιος).

Σε άλλα νησιά υπάρχει έλλειψη προσωπικού ώστε να καλύπτεται επαρκώς, με βάση πληθυσμιακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια, όλο το νησί (Νάξος, Σύρος, Άνδρος, Μύκονος, Χίος, Ικαρία, Σάμος και Λήμνος).

Για να μπορέσει το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί οριακά στην υπάρχουσα κατάσταση, οι διασώστες του ΕΚΑΒ που υπηρετούν στα νησιά εργάζονται πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίως και κάνουν χρήση ελάχιστων ημερών άδειας κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Έχουν προγραμματιστεί επίσης, εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών για ορισμένο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια των άδειών τους από τομείς του ΕΚΑΒ πανελλαδικά στην νησιωτική Ελλάδα αλλά και μετακινήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα εκτός αδειών με συνέπεια την αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ προέλευσης.

Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με την λήξη των συμβάσεων 26 διασωστών στην νησιωτική χώρα (από τους συνολικά 46) μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Ολοκληρωμένη Επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS») στις 19/8/2018.

Οι παραπάνω διασώστες προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση των αναγκών του προσφυγικού/μεταναστευτικού το οποίο θα υφίσταται για πολλά χρόνια. Αντί να ενισχύεται το ΕΚΑΒ αποδυναμώνεται. Η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με λιγότερους διασώστες πια, τα νησιά πρέπει να διαχειριστούν και τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένες ή έκτακτες διακομιδές, εξιτήρια, αλλά και τα περιστατικά που θα προέρχονται από τα hot spot που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι διασώστες μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στελεχώνουν το Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (6), Μυτιλήνης (7), Σάμου (2), Χίου (4), Κω (3), Καλύμνου (2) και Λέρου (2).

Μέσα στον Αύγουστο θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Ποιος θα καλύψει το κενό;

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός ασθενή στον χώρο συμβάντος μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε:

 

  • ·           Την παράταση υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκληρωμένη Επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS» μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και την μετατροπή των συμβάσεων και των 46 διασωστών σε μόνιμη σχέση εργασίας με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.
  • ·           Την άμεση έκδοση προκήρυξης  για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αποφοίτων ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου για να ενισχυθεί επαρκώς και σε μόνιμη βάση το ΕΚΑΒ.
  • ·           Την άμεση καταβολή στους εργαζόμενους των εκτός έδρας μετακινήσεων που έγιναν το 2017 για την κάλυψη των νησιών κατά την διάρκεια των αδειών τους και κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος

 

 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κο Κ. Καρακατσιανόπουλο

                    Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κο Μ. Μιλτιάδη

                    Δ/ντρια Παραρτήματος ΕΚΑΒ Μυτιλήνης κα Χ. ΚωτούλαΕίσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.