Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, Δημοσίευση:06-08-2018

Αθήνα 6-8-2018

Αρ. πρωτ.: 237

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό

             Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Παύλο Πολάκη

 

 

ΘΕΜΑ: Απρόκλητη επίθεση σε διασώστρια του ΕΚΑΒ από ιατρό του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

 

Με αφορμή την νέα απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση που δέχθηκε πλήρωμα του ΕΚΑΒ Αθήνας (διασώστρια) κατά την διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού το οποίο έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες επιθέσεις, προπηλακισμούς και απειλές σε συναδέλφους του ΕΚΑΒ, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

Στις 31/7/2018 το πλήρωμα του Β23 έλαβε κλήση για να επιληφθεί περιστατικού με ένδειξη  

«Διαβητικός, υψηλό σάκχαρο, ιστορικό καρδιολογικό» στην περιοχή της Δραπετσώνας. Κατά την άφιξη στο σημείο έγινε έλεγχος των ζωτικών σημείων από το πλήρωμα και διαπιστώθηκαν «δύσπνοια, έντονος πόνος στο στήθος και στην πλάτη, μουδιάσματα και κύμα αρρυθμιών (179 έως 45)» με καρδιολογικό ιστορικό.  Δηλαδή επρόκειτο για επείγον περιστατικό με πιθανή διάγνωση «έμφραγμα».

Αφού το πλήρωμα του ασθενοφόρου παρέλαβε το περιστατικό κατευθύνθηκε με αναμμένους φάρους και χρήση σειρήνας λόγω του επείγοντος στο εφημερεύων νοσοκομείο με εντολή του Ασυρματικού Κέντρου του ΕΚΑΒ, το οποίο ήταν το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

Κατά την διάρκεια δε της διακομιδής η διασώστρια του ΕΚΑΒ που συνόδευε στην καμπίνα του ασθενοφόρου τον ασθενή προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες και την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Όταν το πλήρωμα του ασθενοφόρου με το περιστατικό έφτασε στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ στις 13:15 περίπου εισήλθε κατά προτεραιότητα στην κύρια αίθουσα των ΤΕΠ και αφού περιέγραψε τα συμπτώματα «Ιστορικό καρδιολογικό, διαβητικός, πιθανό έμφραγμα»   που είχε ο 65χρονος ασθενής στον εφημερεύοντα ιατρό Επιμελητή του παθολογικού Τμήματος κατευθύνθηκαν στο καρδιολογικό ιατρείο για να παραδώσουν το περιστατικό και να προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Κατά την διάρκεια της παράδοσης από την διασώστρια του ΕΚΑΒ παρουσία του Επιμελητή ιατρού ο οποίος συνόδευε το περιστατικό, ο ειδικευόμενος εφημερεύων ιατρός της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου όχι μόνο δεν επιλήφθηκε άμεσα του περιστατικού, όπως όφειλε, αλλά έβρισε «ρε δεν πάτε στο διάλο», πέταξε με δύναμη την καρέκλα του γραφείου, αποκάλεσε την διασώστρια «είστε τραυματιοφορείς και τσουβαλιάζεται τους ανθρώπους» και στην συνέχεια την προπηλάκισε και την χτύπησε (έσπρωξε με δύναμη το φορείο με τον ασθενή προς το μέρος της διασώστριας) με αποτέλεσμα να της προκαλέσει κάκωση στο δεξί ισχίο. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε επιβάρυνε την  κατάσταση του ασθενούς.

Στην συνέχεια το Ορθοπεδικό Τμήμα των ΤΕΠ του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ της χορήγησε 3 ημέρες ασθένεια με διάγνωση «κάκωση ισχίου» και επανέλεγχο.

 

Κύριοι,

 

Είναι γνωστό ότι αποτελούμε θύματα απρόκλητων επιθέσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Για τον λόγο αυτό το σωματείο έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποτροπή τους χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Είναι πρωτοφανές όμως το γεγονός ότι ο δράστης της απρόκλητης επίθεσης αυτή την φορά είναι εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Είναι δε αδιανόητο και ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας, η απρόκλητη αυτή επίθεση στην διασώστρια του ΕΚΑΒ να γίνεται από τον ιατρό του ΠΓΝ ΑΤΙΚΟΝ κατά την παράδοση επείγοντος περιστατικού.

Σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ:

1)      Θα προβεί σε «Αναφορά» στον Εισαγγελέα για έκθεση

2)      Θα στηρίξει «Μηνυτήρια Αναφορά» κατά του ειδικευόμενου ιατρού της Β΄ Πανεπιστημιακής καρδιολογικής  Κλινικής του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και

3)      Θα κοινοποιήσει μέσω δικαστικού επιμελητή «Νέα Εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση» για την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων για την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών (παραλαβή των ασθενών) που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία.

 

Τέλος, απαιτούμε για μια ακόμη φορά να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς μας. Ζητάμε:

  • Να δοθούν οι δέουσες εντολές-οδηγίες από την πολιτεία για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.
  • Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 19/12/2017. Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (Διασωστών και Ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στην διοίκηση και στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 19/12/2017.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Διοικητή 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου

                        Διοικητή ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.