Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΧΙΟΥ, Δημοσίευση:20-09-2018

Αθήνα 19/09/2018

Αρ. πρωτ.: 253

 

ΠΡΟΣ: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΔΣ ΕΚΑΒ

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΧΙΟΥ

 

ΣΧΕΤ.: α) ΕΠΙΣΤΟΛΗ 08/10-07-2018 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΧΙΟΥ

 

Με σχετική επιστολή έχετε ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον Τομέα ΕΚΑΒ Χίου και οι οποίες επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τον σκοπό του ΕΚΑΒ που είναι η άμεση παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες σε έκτακτες περιπτώσεις και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα που επηρεάζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Χίου.

 

Στελέχωση Τομέα

Η συνολική δύναμη του τομέα σήμερα είναι 19 διασώστες εκ των οποίων οι 4 είναι με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΝΠΟ. Σε καθημερινή βάση επιχειρούν 2 ασθενοφόρα Πρωί-Απόγευμα και 1 την Νύχτα. Με την λήξη των συμβάσεων στις 19/10/2018 θα μειωθεί η δύναμη του ΕΚΑΒ κατά 1 ασθενοφόρο. Ποιος θα καλύψει αυτό το κενό;

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός ασθενή στον χώρο συμβάντος μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στην Κάλυμνο με την τραγική κατάληψη περιστατικού λόγω κενής βάρδιας του ΕΚΑΒ μετά την λήξη των συμβάσεων 2 διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την συνεχή ροή περιστατικών από το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙΑΛ καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο για την αξιολόγηση των περιστατικών.

 

Ασθενοφόρα οχήματα

Η συνολική δύναμη των ασθενοφόρων στον Τομέα ΕΚΑΒ Χίου είναι 5 οχήματα. Τα 2 είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης επί μακρό χρονικό διάστημα και 1 έχει παραχωρηθεί στο ΚΥ Πυργίου. Έχουν απομείνει μόλις 2 τα οποία επιχειρούν σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει κανένα εφεδρικό ασθενοφόρο σε περίπτωση βλάβης.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε άμεσα:

  • Την έκδοση προκήρυξης  για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αποφοίτων ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου για να ενισχυθεί επαρκώς και σε μόνιμη βάση το ΕΚΑΒ.
  • Την παράταση υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS» μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και την μετατροπή των συμβάσεων των διασωστών που έχουν απομείνει σε μόνιμη σχέση εργασίας με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.
  • Την άμεση αποκατάσταση βλαβών των ακινητοποιημένων ασθενοφόρων οχημάτων και την αγορά νέων προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ.
  • Τον Συντονισμό δράσης όλων των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην υγειονομική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί το ΕΚΑΒ στο έργο του.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.