Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (19-10-2017 έως 19-10-2018), Δημοσίευση:29-10-2018

Αθήνα 29/10/2018   

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (19-10-2017 έως 19-10-2018)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Στις εκλογικές διαδικασίες της 18ης Οκτωβρίου 2017 εκλέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, το οποίο συγκροτήθηκε διαπαραταξιακά σε σώμα στις 09.11.2017 (3η συνεδρίαση) και στις 19.11.2017 (4η συνεδρίαση) ως εξής:

Πρόεδρος:  Μαθιόπουλος Γεώργιος

Αντιπρόεδρος:  Τσιατσιάνης Θεοφάνης

Γενικός Γραμματέας: Κιτσόπουλος Αλέξιος

Αναπληρωτής Γραμματέας: Τσερέλλης Νικόλαος

Οργανωτικός Γραμματέας: Παπαδήμας Σταύρος

Ταμίας: Μαρκόπουλος Νικόλαος

Αναπληρωτής Ταμίας: Καρατουλιώτη Παναγιώτα

Μέλη: Γιαννακός Δημοσθένης

          Κωνσταντίνου Θεόδωρος

          Μπόρας Μαρίνος

          Μπαρκονίκος Χρήστος

 

Κλείνοντας ένα χρόνο και σύμφωνα με το καταστατικό φέρνουμε για έγκριση τον Διοικητικό Απολογισμό Έργου (από 19-10-2017 έως 19-10-2018). Στην διάρκεια της θητείας μας, συνεχίζουμε να βιώνουμε τα μνημόνια, την κλιμάκωση των μέτρων και τις πολιτικές της λιτότητας. Το κράτος πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιήθηκαν. Η Δημόσια περιουσία άρχισε να εκποιείται και να ιδιωτικοποιείται. Συνεχίζοντας την επίθεση με τα μέτρα της γ΄αξιολόγησης, η κυβέρνηση έβαλε χέρι στην λειτουργία των συνδικάτων και στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με πολλούς συναδέλφους-μέλη μας κουρασμένους από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια της οκταετίας των μνημονίων προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του χώρου μας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων μας.

Οι παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας ήταν συνεχής. Με έγγραφα και παραστάσεις στις Δ/νσεις αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν σε καθημερινή βάση την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ καθώς και για στοιχειώδεις ελλείψεις, όπως: Τα προβλήματα με τον κλιματισμό  και ο  προγραμματισμός εβδομαδιαίου τεχνικού ελέγχου από το Συνεργείο  Επισκευής Υπηρεσιακών Οχημάτων των νέων ασθενοφόρων της δωρεάς ΙΣΝ καθώς και η εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού σε αυτά,  η προμήθεια συσκευών αυτόματης πλοήγησης (GPS), ο εφοδιασμός όλων των ασθενοφόρων με φορητές συσκευές ασυρμάτου (TETRA), λειτουργία τηλεματικής στο Τ.Κ., επισκευές σε στεγάσεις κ.α.

Οι λίγες και ανούσιες, ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ, συναντήσεις με την διοίκηση δεν φέρανε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.  Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις, προτείναμε λύσεις και με παρεμβάσεις που έγιναν απευθείας στην πολιτική ηγεσία δόθηκαν λύσεις για την δαπάνη προμήθειας στολής 2018, καταβολή εξαιρέσιμων/υπερωριών στην ώρα τους, καταβολή εκτός έδρας,  58 ασθενοφόρα της δωρεάς ΙΣΝ στην Αττική και σημαντικός αριθμός στην περιφέρεια που έχουμε μέλη, οργανισμός ΕΚΑΒ, αξιολόγηση, προκήρυξη 40 διασωστών κ.α.

Σας παραθέτουμε τις ενέργειες μας και τα αποτελέσματα για τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μας καθώς και για την δράση μας για τα εργασιακά μας ζητήματα.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Συμμετείχαμε  σε  3 απεργιακές κινητοποιήσεις με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα στους τόπους συγκέντρωσης κατά περίπτωση και συγκεκριμένα στην 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 14.12.2017, στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ στις 01.05.2018 και στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων στις 30.05.2018.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συμμετείχαμε  σε  8 Στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ/ΠΟΕΔΗΝ με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα στους τόπους συγκέντρωσης κατά περίπτωση και συγκεκριμένα στις 19.12.2017, 15.01.2018, 25.01.2018, 29.03.2018, 25.04.2018, 14.06.2018, 03.10.2018 και 10.10.2018.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Συμμετείχαμε  συνολικά σε 9 Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας. Στις 07.09.2018 στην Πορεία Επιβίωσης ΕΣΥ – ΕΚΑΒ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ η οποία οργανώθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ. Στις 08.09.2018  στην μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στην ΔΕΘ σε κοινό μπλοκ  με την ΠΟΠ ΕΚΑΒ. Στις 11.05.2018 για το θέμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο (Στο ΕΚΑΒ για πρώτη φορά έχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ οι οποίοι όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες).  Στις 28.06.2018 στο ΚΥ Ναυπάκτου για τη ΣΩΤΗΡΙΑ των Κέντρων Υγείας, των Νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από τις Ομοσπονδίες (ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ) δόθηκε στις κινητοποιήσεις για την μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕ. Συνολικά συμμετείχαμε σε 5 Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας και παραστάσεις (03.04.2018, 03.05.2018, 25.06.2018, 06.07.2018, 16.07.2018) προκειμένου να μας δοθεί το πόρισμα της 17μελούς Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του θέματος χωρίς να υπάρχει σε αυτή κανένας εκπρόσωπος των συνδικάτων . Σε κάποιες από αυτές η απάντηση της κυβέρνησης ήταν τα χημικά και η βία. Μετά από συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών στις οποίες συμμετείχαν και ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας του σωματείου, τελικά το πόρισμα δόθηκε.  

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Επιγραμματικά για το διάστημα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε 22 φορές. Οι 4 συνεδριάσεις ήταν για την συγκράτηση σε σώμα (ανάδειξη προεδρείου), οι 3 συνεδριάσεις ήταν έκτακτες και 15 συνεδριάσεις ήταν τακτικές. Οι περισσότερες αποφάσεις ήταν ομόφωνες.

Συναντηθήκαμε λίγες φορές με την Διοίκηση (καθώς   «οι πόρτες για εσάς είναι κλειστές» όπως αναφέρανε χαρακτηριστικά) και σε καθημερινή βάση με τις Διευθύνσεις και Τμήματα του ΕΚΑΒ προκειμένου να προχωρήσουν ζητήματα που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά θέματα. Πραγματοποιήθηκαν 2 Γενικές Συνελεύσεις. Στις 16.05.2018 και στις 04.10.2018 (έκτακτη).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η λειτουργία του γραφείου του Σωματείου σε καθημερινό πρωινό ωράριο μας φέρνει σε  καθημερινή επαφή με τα μέλη μας και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, οποιασδήποτε μορφής.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλη την νομοθεσία που σχετίζεται με τον χώρο μας, για την δραστηριότητα της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, Ταμείου Αλληλοβοηθείας και Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, για τις ομαδικές αγωγές που έχουν κατατεθεί, για όλα τα υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά θέματα, για τις έρευνες και εργασίες που μας αφορούν, για τον έλεγχο των λοιμώξεων (επιδημιολογική επιτήρηση – οδηγίες) και πολλά γεγονότα και φωτογραφίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του ΕΚΑΒ, του Σωματείου και των μελών του.

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για όλα τα τρέχοντα θέματα μέσω των ανακοινώσεων μας και να επικοινωνήσετε μαζί μας καταθέτοντας κάθε πρόταση σας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ

Στις 21.12.2017 και 15.05.2018 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Σωματείου με τον  Αν. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στις οποίες θέσαμε τα θέματα που μας απασχολούν καθώς και τις προτάσεις μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι περισσότερες δεσμεύσεις του κου Αν. υπουργού. Σε συναντήσεις επίσης, της ΠΟΕΔΗΝ με τους Υπουργούς Υγείας τέθηκαν ζητήματα που αφορούσαν το ΕΚΑΒ.

Με απόφαση των Υπουργών Υγείας έγινε η μεταφορά της διαχείρισης του συστήματος διαδικασιών εισαγωγής (διακίνηση περιστατικών) στις ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας το Υπουργείο νομοθέτησε την παραχώρηση εξειδικευμένων υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ σε άλλον φορέα (ΕΚΕΠΥ). Δυστυχώς στον αγώνα μας αυτό δεν είχαμε σύμμαχο την Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Είναι η πρώτη φορά που Διοίκηση στο ΕΚΑΒ συμφωνεί και παραμένει απαθής στην συρρίκνωση του Οργανισμού. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια αποδυνάμωσης του Οργανισμού μας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε εξέλιξη αφορά την μεταφορά και την διαχείριση των ΜΕΘ από άλλο φορέα.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το σωματείο  έχει καταθέσει προτάσεις στους Υπουργούς Υγείας και την Διοίκηση του ΕΚΑΒ για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι του σήμερα αλλά και διαχρονικά. Η προώθηση και η νομοθέτηση τους θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, θα αποκαταστήσει το κύρος του οργανισμού, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίες και τέλος θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας που υπάρχει λόγω των συνεχών εξωγενών παρεμβάσεων.

Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε μόνο η αύξηση ανωτάτου ορίου των εκτός έδρας μετακινήσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια ασθενοφόρων. Θα επιμείνουμε μέχρι την νομοθέτηση όλων των προτάσεων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (Αρ. πρωτ.: 732/19.12.2017)

2. Υποβολή πρότασης (σχεδίου) για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος Κανονισμού Μεταθέσεων Υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ (Αρ. πρωτ.: 748/20-12-2017)

3. Πρόταση για τις Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία (Αρ. πρωτ.:  080/26-3-2018)

4. Προμήθεια ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθήνας (Αρ. πρωτ.: 091/12.04.2018)

5. Πρόταση για Αύξηση ανωτάτου ορίου των εκτός έδρας μετακινήσεων προσωπικού του ΕΚΑΒ (Αρ. πρωτ.: 093/12.04.2018)

6. Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ που μετέχουν στο σύστημα (αλυσίδα) Διάσωσης (Αρ. πρωτ.:106/20.04.2018)

7. Πρόταση μας για τις «Προϋποθέσεις πρόσληψης διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης εξειδικευμένης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και λοιπών φορέων ως προϋπόθεση και προσόν για την πλήρωση των θέσεων να είναι η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου» (Αρ. πρωτ.:122/07.05.2018)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΡΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Με επιστολή, παρατηρήσεις στην δημόσια διαβούλευση και παράσταση στο ΔΣ του ΕΚΑΒ επιχειρήσαμε να βελτιώσουμε τις τεχνικές προδιαγραφές των ασθενοφόρων (διαγωνισμός Περιφέρειας Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) με σκοπό την βελτίωση της δυνατότητας βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής του πάσχοντος καθώς και των συνθηκών εργασίας των διασωστών. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ επικαλέστηκε το κόστος και το χρονικό περιθώριο του διαγωνισμού και δεν έγιναν δεκτές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Αξιολόγηση με την σημερινή της μορφή ΑΠΕΤΥΧΕ για ένα ακόμη έτος. Η Διοίκηση επιχείρησε ακόμη και με ατομικές προσκλήσεις (SMS, EMAIL, τηλεφωνικά) να φοβίσει τους εργαζόμενους.  Δεν τα κατάφερε. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ πέτυχε.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΒ

Σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ορίστηκε Ομάδα Εργασίας, η οποία θα καταθέσει σχέδιο με την βασική οργανωτική δομή του ΕΚΑΒ. Στην συνέχεια, το σχέδιο του νέου Οργανισμού, θα τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας. Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ κατέθεσε αίτημα συγκρότησης της Ομάδας Εργασίας (Α.Π.:ΕΜΠ1339/06.10.2017) χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτή εκπρόσωπος του σωματείου. Αντιδράσαμε και μετά από συνάντηση με την πολιτική ηγεσία ορίστηκε εκπρόσωπος. Σε συνεργασία και με την ΠΟΠ ΕΚΑΒ καταθέσαμε κοινές προτάσεις για τον Σκοπό και τις Αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ καθώς και Οργανόγραμμα. Μέχρι σήμερα έγιναν 17 συνεδριάσεις. Ο εκπρόσωπος μας (Χρήστος Μαλτέζος) μας ενημερώνει για τα πεπραγμένα. Παρακολουθούμε τις εργασίες της επιτροπής προκειμένου να παρεμβαίνουμε στις διαδικασίες. Βασικές μας θέσεις αποτελούν η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, η εξέλιξη των διασωστών και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Τριμελείς Επιτροπές των Τομέων που εργάζονται μέλη του Σωματείου μας. Με παρεμβάσεις όπου όπου χρειάστηκε, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις στα επιμέρους  προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Επισκεφτήκαμε όλους σχεδόν τους Τομείς στην ηπειρωτική χώρα.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ)

Το προεδρείο του σωματείου πραγματοποίησε 3 συναντήσεις (16.01.2018, 16.04.2018 και 08.09.2018) με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΠ ΕΚΑΒ στα πλαίσια της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Με αφορμή την εκπόνηση σχεδίου τροποποίησης του Οργανισμού του ΕΚΑΒ, κατατέθηκε «Κοινή πρόταση Εργαζομένων του ΕΚΑΒ για τον Σκοπό και τις Αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ» καθώς και «κοινή πρόταση για το Οργανόγραμμα του Οργανισμού».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ-ΠΟΕΔΗΝ

Συμμετείχαμε σε όλες τις στάσεις και απεργίες που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ καθώς και σε όλες τις συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματείων μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και ακολουθήσαμε το πρόγραμμα δράσης.

Στις 14-15-16.02.2018 πραγματοποιήθηκε το 15ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ συμμετείχε στο συνέδριο με 21 αντιπροσώπους. Από την εκλογική διαδικασία προέκυψε το νέο 33μελές Γενικό Συμβούλιο.

Το ΕΚΑΒ για πρώτη φορά εξέλεξε δύο συμβούλους στο 33μελές ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Μαθιόπουλο (τρίτη θητεία) με την παράταξη της ΔΑΚΕ ο οποίος εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχή θητεία Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και τον γ. γραμματέα του σωματείου Αλέξη Κιτσόπουλο με την παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ-ΑΔΕΔΥ

Μετά τις εκλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν εκλέχθηκε στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Μαθιόπουλος. Αναπληρωματικό μέλος εκλέχθηκε ο αντιπρόεδρος του σωματείου Φάνης Τσιατσιάνης.

Η παρουσία των μελών του προεδρείου στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ συντέλεσε στο να αποκτήσει το σωματείο μας πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με μια σειρά ενεργειών καταφέραμε και φέραμε το ΕΚΑΒ στο επίκεντρο των γεγονότων. Αποτελούμε τον σκληρό πυρήνα της προνοσοκομειακής-πρωτοβάθμιας υγείας και αξιοποιούμε κάθε μέρα την στρατηγική μας θέση στον χώρο.

 

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Σε μια προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας συνεχίστηκαν οι επαφές με συναντήσεις και η αποστολή των αιτημάτων μας με όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ».

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ΕΚΑΒ και πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο προς όφελος όλων των εργαζομένων αλλά και προς όφελος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Δ.Ε Πληρωμάτων Ασθενοφόρων έγιναν στο ΕΚΑΒ Αθήνας 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια και στην 3 στην Περιφέρεια. Σκοπός μας παραμένει, όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται σε ετήσια βάση εντός του ωραρίου εργασίας. Διεκδικούμε την αναβάθμιση του ΙΕΚ – ΕΚΑΒ με δημιουργία έδρας ΤΕΙ – ΑΕΙ ή Ακαδημίας.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας σε συνεργασία με το σωματείο και με τον ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων για τις συνθήκες εργασίας και την βελτίωση τους, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ελαχιστοποίηση των εργασιακών κινδύνων καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Συμμετείχαμε ως προεδρείο στην 1η πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στην Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες επιτροπές από τα περισσότερα παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Κατατέθηκε επίσης πρόταση στην Διοίκηση του ΕΚΑΒ για την «Προώθηση της Ψυχικής Υγείας των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ με την πρόβλεψη και σύσταση Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές ημερίδες με την αρωγή του σωματείου. Στις 10.05.2018 από την Τριμελή Επιτροπή ΕΚΑΒ Τρίπολης με θέμα: «Διαπίστωση του θανάτου από Υγειονομικούς Υπαλλήλους - μη Ιατρούς, παραλαβή νεκρών από Δημόσιους χώρους, καθήκοντα Αστυνομίας και Ιατροδικαστή, στις σκηνές Εγκλημάτων και τον καθοριστικό ρόλο των διασωστών, στην εντολή μη ανάνηψης καθώς και τις καταγραφές συμβάντων, άρνηση μεταφοράς, μη συνεργάσιμοι ασθενείς που αρνούνται διακομιδής» και

Στις 29.05.2018 υλοποιήθηκε  εκπαιδευτική ημερίδα «ΣΥΝδράμω, ΣΥΝεπιχειρώ, ΣΥΝεργάζομαι» από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας του ΕΚΑΒ Αθήνας, σε συνεργασία με το σωματείο. Η θεματολογία που αναπτύχθηκε ήταν: Διαπίστωση Θανάτου από Υγειονομικούς Υπαλλήλους - μη Ιατρούς, Παραλαβή νεκρών από Δημόσιους χώρους-καθήκοντα Αστυνομίας και Ιατροδικαστή, Σκηνές Εγκλημάτων και ο καθοριστικός ρόλος των Διασωστών, Εντολή μη ανάνηψης καθώς και Καταγραφές συμβάντων- άρνηση μεταφοράς-μη συνεργάσιμοι ασθενείς που αρνούνται διακομιδής.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΚΑΒ

Στην προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων μεταξύ εργαζομένων:

  • Πραγματοποιήσαμε στις 17-12-2018 Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στον χώρο της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Το πλούσιο πρόγραμμα για την διασκέδαση των παιδιών, η συμμετοχή των συναδέλφων και τα δώρα που μοιράστηκαν, συντέλεσαν ώστε η γιορτή να είναι επιτυχής.
  • Πραγματοποιήσαμε στις 03.03.2018 την ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου.
  • Προχωρήσαμε σε οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ΕΚΑΒ -166 «Γ. Γεννηματάς» με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Πραγματοποιήθηκαν 2 εθελοντικές αιμοδοσίες στις 31.01.2018 και στις 08.06.2018.
  • Καλύψαμε το κόστος της εκδήλωσης κοπής πίτας του «Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΚΑΒ 166». Η εκδήλωση έγινε στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ στις 04.02.2018.

ΣΥΛΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΑΒ-166

Το σωματείο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών στους συνταξιούχους προέδρους και παράλληλα μέλη πολλών Δ.Σ. του Σωματείου μας, τιμώντας την ιστορική διαδρομή τους η οποία ήταν  αγωνιστική, συναδελφική, αλληλέγγυα και πρωτοπόρα στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος του ΕΚΑΒ και της υγείας γενικότερα απένειμε «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» αναμνηστικές πλακέτες στους  Αθανασόπουλο Αθανάσιο,  Κουτράκη Ελευθέριο, Βουλή Δημήτριο, Αλεξόπουλο Δημήτριο και στον εκλιπόντα Μπράτσο Παναγιώτη(παρελήφθη από συγγενικό πρόσωπο).

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΚΑΒ

Με μια σειρά οικονομικών κυρίως ενεργειών στηρίξαμε την λειτουργία του ιατρείου στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Σε συνεργασία με το ΤΑΠ ΕΚΑΒ προχωρήσαμε στην αγορά  καρδιογράφου και διαγνωστικού μηχανήματος υπερήχων.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Πρωτοβουλίες για ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης

Σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους διαβίωσης είχαμε:

  • Συνέχιση συνεργασίας με τον ΟΑΣΑ, για την προμήθεια ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς  με έκπτωση.
  • Συνέχιση της δυνατότητας χρήσης της Λέσχης ΓΑΔΑ για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με την εταιρεία  HRS Mobile με προνομιακές προσφορές κινητής αποκλειστικά για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με τα Καταστήματα The Mart. Η είσοδος για τα μέλη του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ στα καταστήματα από 18.05.2018 γίνεται με την επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας.
  • Συνέχιση της συνεργασίας με την Anytime (Όμιλος INTERAMERICAN προγράμματα ασφάλισης με έκπτωση).
  • Μέσα από διαπραγματεύσεις και οικονομική ενίσχυση όλα τα παιδιά των εργαζομένων που αιτήθηκαν απορροφήθηκαν στον «Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Παπάγου-Χολαργού που λειτουργεί στον χώρο του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Μετά από συναντήσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας εξασφαλίσαμε θέσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην Κατασκήνωση του Υπουργείου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Προσπαθήσαμε με την καθημερινή μας παρουσία να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν και να βρεθούμε κοντά σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση συναδέλφους που είχαν ιδιαίτερα σοβαρά και ατυχή προβλήματα (τροχαία ατυχήματα, πειθαρχικές διώξεις, υπεράσπιση σε δικαστικό επίπεδο, προβλήματα υγείας κ.α).

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Το Προεδρείο του Σωματείου υλοποίησε ανά διαστήματα συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης προβλημάτων του ΕΚΑΒ και της Υγείας καθώς και κοινωνικά ζητήματα. Δεκάδες επίσης συνεντεύξεις δόθηκαν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικό  και  έντυπο τύπο αναδεικνύοντας κάθε φορά την κατάσταση, τις εξελίξεις και τα προβλήματα που έχουμε ως ΕΚΑΒ, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο στην επικαιρότητα το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Κυρίαρχα θέματα ήταν η λειτουργία και η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ,  η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων και η έλλειψη προσωπικού.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Ο Απολογισμός γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου εκτός από τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί, εκτός από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το αύριο, για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας και του ΕΚΑΒ αλλά και για τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει μετά από 3 ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Έχουμε μπροστά μας τις περικοπές που ετοιμάζονται (πόρισμα) στο  Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την νομοθέτηση της στολής, τα ΒΑΕ, τον Οργανισμό του ΕΚΑΒ, την έλλειψη προσωπικού και ασθενοφόρων, την ανάκτηση των Μνημονιακών απωλειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται η συνέχεια του αγώνα μας, η δραστηριοποίηση περισσότερων μελών μας, η συσπείρωση στο σωματείο και στις διαδικασίες του για κοινούς-δυναμικούς και στοχευμένους αγώνες. Σας καλούμε όλους να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.