Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ, Δημοσίευση:23-05-2019

Αθήνα 22-05-2019

Αρ. πρωτ: 120

 

 

ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Ανδρέα

              Αν. Υπουργό Υγείας  κο Πολάκη Παύλο

 

ΘΕΜΑ: Μεταφορά του ασθενή σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας για εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων από το ΕΚΑΒ

 

Με το σχέδιο νόμου «Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη» το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επιχειρείται η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία. Με το Άρθρο 07 «Μεταφορά του ασθενή σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας για εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων» αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μεταφοράς του ασθενή σε Δημόσια Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά του ασθενή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η μεταφορά οποιουδήποτε άλλου ασθενή σε νοσοκομείο για εξέταση ή νοσηλεία και να διενεργείται υπό συνθήκες ασφαλείας με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του φερόμενου ότι χρήζει ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης.

Η σύσταση Γραφείου Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας στο ΕΚΑΒ είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αποτέλεσε και πρόταση του σωματείου (26-03-2018/ΑΡ.ΠΡΩΤ. 080 Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία).

Η οργάνωση του όμως προϋποθέτει την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό επαγγελματιών ψυχικής υγείας (εξειδικευμένων κλινικών ψυχολόγων) και όχι μόνο την ανάθεση καθηκόντων σε νοσηλευτές όπως αναφέρεται στην σχετική παράγραφο.

Σε κάθε περίπτωση όμως το προσωπικό του ΕΚΑΒ θα πρέπει να παρέχει υποστηρικτικές διαδικασίες στην Ελληνική Αστυνομία καθώς είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης για τη διαχείριση τέτοιων δύσκολων καταστάσεων αλλά κυρίως από την έλλειψη δυνατότητας εφαρμογής ατομικών περιοριστικών μέτρων όταν αυτό απαιτείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα ασφαλείας του προσωπικού αλλά και των ψυχικά ασθενών.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας όταν ζητείτε από το αρμόδιο Γραφείο του ΕΚΑΒ εφόσον φυσικά διαπιστώνεται κίνδυνος για την υγεία του ασθενή και του προσωπικού και να συνοδεύει εντός του ασθενοφόρου οχήματος.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος

 

 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κο Τζανετή Παναγιώτη



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.