Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ, Δημοσίευση:16-10-2019

Αθήνα 16-10-2019

Αρ. πρωτ.: 183

 

ΠΡΟΣ : Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΚΑΒ κο Νικόλαο Παπαευσταθίου     

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

                                             

ΘΕΜΑ : Προβλήματα καθημερινότητας - Θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Μετά την ανάληψη καθηκόντων ως Πρόεδρος ΔΣ, σας συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε να επιτελέσετε. Ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας και να βοηθήσετε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προνοσοκομειακής φροντίδας που προσφέρει το ΕΚΑΒ, με γνώμονα την καλή συνεργασία με το κοινωνικό σύνολο και τους εργαζόμενους στις δομές της υπηρεσίας.

Σας καταθέτουμε τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα καθώς και προβλήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Έχει κατατεθεί στην Ομάδα Εργασίας για την τροποποίηση Οργανισμού του ΕΚΑΒ κοινή πρόταση όλων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για το Οργανόγραμμα του ΕΚΑΒ.

Παρακαλούμε όπως:

Να γίνει κοινή συνάντηση Ομάδας Εργασίας-Σωματείου και Διοίκησης για να συζητηθεί η κοινή πρόταση των εργαζομένων για το σχέδιο Οργανογράμματος.

Να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Οργανισμού, πριν την αποστολή του στο Υπουργείο Υγείας, για δημόσια διαβούλευση στα σωματεία και στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.

Σχετικό: 252/12-9-2018 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΒ

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές μεταθέσεις και μετατάξεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ Αθήνας κατόπιν αποφάσεων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ. Έχουν γίνει επίσης μια σειρά μετατάξεων και αποσπάσεων προσωπικού με Αποφάσεις Υπουργών. Είναι δε σε εκκρεμότητα μια σειρά μεταθέσεων, εκ των οποίων για τις περισσότερες δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι σχετικές αρνητικές εισηγήσεις από την αρμόδια Δ/νση για μετακινήσεις υπαλλήλων από το ΕΚΑΒ Αθήνας λόγω της αποδυνάμωσης της επιχειρησιακής λειτουργίας με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην ανταποκρίνεται στον ρόλο του-την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας – προς τον πάσχοντα.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχει μειωθεί σημαντικά το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία που υπηρεσιακά καταγράφονται (από το τηλεφωνικό κέντρο και την στατιστική τους επεξεργασία) οι επιχειρησιακές επιδόσεις δεν είναι οι καλύτερες για το σύστημα προνοσοκομειακής περίθαλψης της πρωτεύουσας μιας ευρωπαϊκής χώρας. Από την σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει ότι οι χειρότερες επιδόσεις από όλο το ΕΚΑΒ σημειώνονται στην Αττική.

Προτείνεται η ανακατανομή των υποστηρικτών λειτουργιών του ΕΚΑΒ, η δημιουργία «κόκκινης γραμμής» για το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στα ασθενοφόρα και η λήψη κινήτρων για τα επείγοντα προκειμένου να ενισχυθεί η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 112

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ»

ü  Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρήσεων Υγείας 

ü  Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο ΕΚΑΒ

  • Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας
  • ΤΑΕ

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ/ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2019-2020

Έκδοση νέας προκήρυξης με 350 Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου εντός του 2020 προκειμένου να συνεχιστεί  η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για να διασφαλιστεί ο εθνικός μας ρόλος. 

Ζητάμε την ενίσχυση με πιστοποιημένους μόνιμους διασώστες τόσο για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΕΚΑΒ αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη της χώρας μας, την αντικατάσταση των αριθμητικών απωλειών του ΕΚΑΒ (συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι, δυσίατα νοσήματα), την μείωση του συνεχώς αυξανόμενου μέσου όρου ηλικίας εργαζομένων, την ικανοποίηση αιτήσεων μεταθέσεων από πολλές περιοχές που αν δεν προβλεφθεί θα παραμείνουν για πάντα ανικανοποίητες.

Κανένας Τομέας του ΕΚΑΒ να μην επανδρώνεται κάτω από το όριο ασφαλείας των 11 διασωστών.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Πρόγραμμα PHILOS II από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)

Ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του προγράμματος PHILOS II από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) των 104 Πληρωμάτων Ασθενοφόρου/Διασωστών (Οι 10 θέσεις είναι στο ΕΚΑΒ Αθήνας) σε όλη την χώρα και ιδιαιτέρως στο Αιγαίο που πρόσφατα επιβαρύνεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η καθυστέρηση αυτών των προσλήψεων (τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν βγει από τον Φεβρουάριο του 2019) επιβάρυνε στο μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ καθώς πολλοί τομείς, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου είναι υποστελεχωμένοι. Οι κενές βάρδιες καλύφθηκαν όλες με μετακινήσεις υπαλλήλων κατά την διάρκεια των αδειών τους.

 

Προκήρυξη μέσω ΔΥΠΕ

Ολοκλήρωση διαδικασίας πρόσληψης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των υπόλοιπων 77 Διασωστών  σε σύνολο 100 θέσεων οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν κυρίως λόγω γραφειοκρατικών σφαλμάτων του Υπουργείου Υγείας (Π.Ε.Ι.) κατά την προκήρυξη αλλά και του περιορισμένου χρόνου ο οποίος δόθηκε στις ΔΥΠΕ προεκλογικά. Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων υποψηφίων διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου (υπόλοιποι 77) μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ καθώς προβλέπεται από το νόμο η δυνατότητα της εκ νέου κατάθεσης σχετικών αιτήσεων.

 

Προϋποθέσεις πρόσληψης διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ

Για λόγους διασφάλισης εξειδικευμένης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως προϋπόθεση και προσόν για την πλήρωση των θέσεων να είναι η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου» σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

 

Τροποποίηση της αριθμ. Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΦΕΚ Β΄ 1486)» όπως τροποποιήθηκε με την Αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ. 34218 (ΦΕΚ Β΄1729)

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 «Μεταβατικές διατάξεις» της αριθμ.Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄1486) η ημερομηνία 31-12-2017 να αντικατασταθεί με την ημερομηνία 31-12-2020 προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ που πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν κάτοχοι της συγκεκριμένης άδειας.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ-ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι αναγκαία ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασθενείς. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  ως ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με την μόνιμη διαμονή των υπαλλήλων στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου καθώς η ανεύρεση κατάλληλου καταλύματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση με αποτέλεσμα ακόμη και την μη αποδοχή της θέσης διορισμού. Με έγγραφο (24/9/2019 Πρόβλημα στέγασης των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ Θήρας) οι μισοί υπάλληλοι στην Σαντορίνη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην διαμονή τους καθώς πρόσφατα ειδοποιηθήκαν ότι πρέπει να αναζητήσουν νέα στέγη μέχρι τέλους του έτους.

Ζητάμε την παρέμβαση σας για ενέργειες με τους δήμους και τοπικούς φορεί για άμεση λύση του προβλήματος.

 

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΒΑΕ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Συνταξιοδοτική ένταξη στα ΒΑΕ των υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ που υπηρετούν στα ΒΑΕ τα οποία προσδιορίζονται στην αρμόδια Υπουργική Απόφαση και είναι αποκλεισμένοι επειδή διαθέτουν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Ταυτόχρονα ο χρόνος που έχει διανυθεί στα εν λόγω Επαγγέλματα επιβάλλεται να θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος στα ΒΑΕ, χωρίς προϋποθέσεις και επιβαρύνσεις.

Διεκδικούμε την ένταξή στα ΒΑΕ, καθότι εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να παρέχουμε ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία άνω των 58 ετών, όπως διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αν και έχουμε θέσει μέχρι σήμερα το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση εκ μέρους τόσο της διοίκησης του ΕΚΑΒ όσο και την πολιτικής ηγεσίας.

Νομοθέτηση επιδόματος ετοιμότητας στους διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ λόγω της φύσης του επαγγέλματος (24ωρη ετοιμότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες).

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικό: 106/20-4-2018) Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ που μετέχουν στο σύστημα (αλυσίδα) Διάσωσης .

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολυάριθμα περιστατικά άσκησης βίας και ξυλοδαρμών κατά πληρωμάτων και γιατρών κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα.

Τα περιστατικά αυτά, έχουν γνωστοποιηθεί στην Διοίκηση και στο Υπουργείο Υγείας με σχετικά έγγραφα/καταγγελίες χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο αν και έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.

Για να μπορούμε με ασφάλεια να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή τέτοια περιστατικά βίας έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται   το έργο μας, άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικό: 732/19-12-2017 Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

 

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ – ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Το ΕΚΑΒ δεν έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του ψυχικά πάσχοντα αλλά ούτε και το ασθενοφόρο όχημα ενδείκνυται για τέτοιες μεταφορές καθώς ο εξοπλισμός του είναι χρήσιμος για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας. Δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον ψυχικά πάσχοντα.

Κατά την διάρκεια τέτοιων διακομιδών δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας των διασωστών από τους ψυχικά ασθενείς καθώς δεν μπορούν να τους περιορίσουν με κανένα μέσο όταν γίνονται επιθετικοί αλλά και των ίδιων των ασθενών. Τόσο ο ασθενής όσο και το πλήρωμα είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και την έλλειψη μέσων περιορισμού του ασθενή όταν αυτό απαιτείτε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αλλά ούτε έχουν αρμοδιότητα να περιορίσουν τον ασθενή.

Προτείνουμε την δημιουργία ειδικού τμήματος αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, το οποίο θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και προσωπικό ασφαλείας (δυνατότητα περιορισμού των ασθενών) έτσι ώστε οι ψυχικά πάσχοντες να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικό: 080/26-3-2018 Πρόταση για τις Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η τελευταία τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας έγινε το 2006. Με το Π.Δ. 62 (ΦΕΚ 70Α’ /22-03-2007) ορίσθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου». Με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης και διαβούλευσης με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας». Το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης με το σωματείο και στην συνέχεια να αποτελέσει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Με τον Ν. 4600 (ΦΕΚ 43/Α/9-3-2019) καθορίστηκε το νέο νομικό πλαίσιο που αφορά  μεταθέσεις – μετακινήσεις και συνυπηρετήσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Θεωρούμε αναγκαία την τροποποίηση της προκειμένου να διασφαλισθεί η ισονομία και ίση μεταχείριση των ενδιαφερομένων εργαζομένων καθώς εκκρεμούν σωρεία αιτημάτων μεταθέσεων.

Πρόταση

Να προστεθεί : Για το προσωπικό του κλάδου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ το οποίο πράγματι και αποδεδειγμένα, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρμόδιας διεύθυνσης, υπηρετεί στα ασθενοφόρα οχήματα επί τουλάχιστον δώδεκα έτη, η μοριοδότηση προσαυξημένη κατά 60 μόρια. Υποχρεωτική δεκαετή (10) παραμονή στην θέση πρόσληψης. Οι περιπτώσεις συνηπηρέτησης να γίνονται δεκτές μόνο όταν υπάρχει μεταβολή μετά τον διορισμό της/του συζύγου.

Να τροποποιηθεί:

1. Για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας πέντε (5) μόρια αντί των (3) μορίων που ισχύει σήμερα.

2. Η υπηρέτηση στην Αττική να λαμβάνει τέσσερα (4) μόρια όπως ισχύει για νησιωτική περιοχή.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

 

ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΟΛΗΣ

Με τον Ν. 4336 (A΄94/14.8.2015) Συνταξιοδοτικές διατάξεις − Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης Άρθρο 24 Μη μισθολογικές παροχές καταργήθηκε η δαπάνη για την προμήθεια στολής. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 με νομοθετικές ρυθμίσεις εξαιρείτε ανά έτος  η προβλεπόμενη αποζημίωση.

Ζητάμε την νομοθέτηση για τα επόμενα έτη και όχι την εξαίρεση ανά έτος, της χορηγούμενης αποζημίωσης για την προμήθεια στολής στους Διασώστες Πληρώματα Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ καθώς και την εξαίρεση της αποζημίωσης από την παρακράτηση φόρου διότι δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθόσον το χορηγούμενο ποσό αντιστοιχεί σε παροχή είδους που συμβάλλει στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ζητάμε να κάνετε σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικό έγγραφο: ΑΑΔΕ ΠΟΛ.1206 Αθήνα 31/10/2018

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επίκειται η «ευθυγράμμιση» του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.  Η επιτροπή που έχει συσταθεί θα υποβάλει την τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως τις 31.12.2019.

Ζητάμε την συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ίδιο ύψος σε όλους τους δικαιούχους και την στήριξη σας στο αίτημα μας για αύξηση του ποσού καταβολής και στις τρεις κατηγορίες κατά 50% εντός του 2019.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ένα μεγάλο μέρος του στόλου ασθενοφόρων είναι γερασμένος, τις αυξημένες ανάγκες λόγω της υπολειτουργίας των ασθενοφόρων που υπάγονται στις ΥΠΕ και την έλλειψη προμήθειας νέων ασθενοφόρων μέσω προγραμμάτων  ΕΣΠΑ (ολοκληρώθηκε μόλις ένας διαγωνισμός κατά το ήμισυ σε μια δεκαετία) είναι επιτακτική η ανάγκη προμήθειας ασθενοφόρων καθώς και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη. 

Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ- Σε εξέλιξη  

  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στις Περιφέρειες Αττικής (60 οχήματα) και       Νοτίου Αιγαίου (12 οχήματα)
  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (15 οχήματα) και Περιφέρεια Θεσσαλίας (13 οχήματα)
  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (17 οχήματα)

Σύνολο: 117 ασθενοφόρα οχήματα

 

Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων (μέσω πόρων του ΕΚΑΒ)- Σε εξέλιξη

  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Πάτρας (14 οχήματα)
  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Λαμίας (7 οχήματα)
  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Τρίπολης (7 οχήματα)

Σύνολο: 28 ασθενοφόρα οχήματα

 

Γενικό σύνολο προμήθειας ασθενοφόρων μέσω διαγωνισμών (σε εξέλιξη) : 145

Εκτός των προαναφερθέντων διαγωνισμών που εκκρεμούν, θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα της άμεσης διενέργειας νέων διαγωνισμών που θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιφέρειες καθώς και την ανανέωση του στόλου των μηχανών που επιχειρούν για το ΕΚΑΒ.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Α) Καθυστερήσεις στις επισκευές (μηχανικές και διασκευής)

Β) Προβλήματα με τον Εξοπλισμό Διακομιδής Ασθενούς (Κάθισμα διακομιδής ασθενούς και Φορείο ασθενούς) στα νέα ασθενοφόρα

Εβδομαδιαίος έλεγχος νέων ασθενοφόρων από το Συνεργείο του ΕΚΑΒ.

 

Σχετικό: 08/08-01-2019 Προβλήματα με τον Εξοπλισμό Διακομιδής Ασθενούς (Κάθισμα διακομιδής ασθενούς και Φορείο ασθενούς) στα νέα ασθενοφόρα

 

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας που έχουν τεθεί προς συζήτηση και λύση από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του ΕΚΑΒ Αθήνας (Καθαρισμός - Απολύμανση ασθενοφόρων, Ψυχοκοινωνική μέριμνα για τους εργαζόμενους, Συντήρηση Οχημάτων, Μηχανημάτων και Εργαλείων, Στεγάσεις – Σταθμοί Ασθενοφόρων, Πρόληψη Βίας κατά των εργαζομένων, Εκπαίδευση, Εργατικό Ατύχημα – Εργασιακή Νόσος, Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, Πυρασφάλεια – Σεισμός – Τρομοκρατική ενέργεια, Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου, Σύστημα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας,  Διασφάλιση Τόπου Ατυχήματος) υιοθετούνται πλήρως από το σωματείο.

Δήλωση Πολιτικής Υγείας και Ασφάλειας του ΕΚΑΒ.

 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Πολλές στεγάσεις (χώροι αναμονής πληρωμάτων ασθενοφόρου) σε τομείς του ΕΚΑΒ χρήζουν άμεσης επισκευής και ανανέωσης του εξοπλισμού τους προκειμένου να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες. Πρόσφατα έγινε έλεγχος και η  καταγραφή όλων των στεγάσεων μετά από αίτημα της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του ΕΚΑΒ Αθήνας. Εντοπίστηκαν οι σταθμοί που χρήζουν επισκευών και απομένει η λεπτομερή καταγραφή τους από την Τεχνική Υπηρεσία για την δρομολόγηση των διαδικασιών επισκευής τους. 

Ζητάμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταγραφή όλων των σταθμών στην περιφέρεια (τομείς ΕΚΑΒ στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και νησιά του Αιγαίου).

 

ΤΕΠ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Επιτέλους να ισχύσει η κείμενη νομοθεσία για την ορθή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη απεμπλοκή των ασθενοφόρων από την διαδικασία παράδοσης ασθενούς και να μειωθεί ο χρόνος άφιξης τους προς τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Πρώτο βήμα βελτίωσης του συστήματος θα ήταν η μετατροπή των εφημεριών από το σημερινό τετραήμερο σε εφημερία ενιαία, ανά τριήμερο και χωρίς προσχηματικές ελλείψεις ειδικοτήτων. Επίσης απαραίτητη είναι και η ένταξη στο πρόγραμμα εφημερίας των ΚΥ αστικού τύπου.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

 

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.