Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (20-10-2018 έως 31-10-2019), Δημοσίευση:10-11-2019

Αθήνα 08/11/2019

Αρ. πρωτ.: 204

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (20-10-2018 έως 31-10-2019)

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, το οποίο εκλέχθηκε στις 18.10.2017, διένυσε την δεύτερη χρονιά από τις τρείς που είναι η θητεία του και σύμφωνα με το καταστατικό φέρνουμε για έγκριση, τον Διοικητικό Απολογισμό Έργου (από 20.10.2018 έως 8.11.2019) και τον Οικονομικό Απολογισμό 2018-2019 (από 16.10.2018 έως 31.10.2019) - Ισολογισμός, (από 16.10.2019 έως 31.10.2020),  στα μέλη μας.

Η σύνθεση του διαπαραταξιακού προεδρείου παραμένει όπως συγκροτήθηκε αρχικά σε σώμα και είναι η εξής:

 

Πρόεδρος:  Μαθιόπουλος Γεώργιος

Αντιπρόεδρος:  Τσιατσιάνης Θεοφάνης

Γενικός Γραμματέας: Κιτσόπουλος Αλέξιος

Αναπληρωτής Γραμματέας: Τσερέλλης Νικόλαος

Οργανωτικός Γραμματέας: Παπαδήμας Σταύρος

Ταμίας: Μαρκόπουλος Νικόλαος

Αναπληρωτής Ταμίας: Καρατουλιώτη Παναγιώτα

Μέλη: Γιαννακός Δημοσθένης

          Κωνσταντίνου Θεόδωρος

          Μπόρας Μαρίνος

          Μπαρκονίκος Χρήστος

 

Στην διάρκεια της θητείας μας, αν και θεωρητικά τελείωσε η εποχή των μνημονίων, συνεχίζουμε να βιώνουμε τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που ασκήθηκαν και των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Το κράτος πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιήθηκαν. Η Δημόσια περιουσία εκποιείται και ιδιωτικοποιείται. Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση, οι κυβερνήσεις έβαλαν χέρι στην λειτουργία των συνδικάτων και στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με πολλούς συναδέλφους-μέλη μας κουρασμένους από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των εννέα χρόνων μνημόνια, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του χώρου μας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων μας.

Οι παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας ήταν συνεχής. Με έγγραφα και παραστάσεις στην Διοίκηση και στις Δ/νσεις αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν σε καθημερινή βάση την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Σας παραθέτουμε τις ενέργειες μας και τα αποτελέσματα για τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μας καθώς και για την δράση μας για τα εργασιακά μας ζητήματα.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Συμμετείχαμε  σε  5 απεργιακές κινητοποιήσεις με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα στους τόπους συγκέντρωσης κατά περίπτωση και συγκεκριμένα στις  24ωρες  ΑΠΕΡΓΙΕΣ της  ΑΔΕΔΥ στις 14.12.2018, 17.01.2019, 24.09.2019, στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ στις 01.05.2019 και στην 24ωρη  Πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΟΕΔΗΝ στις 14.03.2019.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συμμετείχαμε σε 5 Στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα στους τόπους συγκέντρωσης κατά περίπτωση και συγκεκριμένα στις 22.11.2018, 06.02.2019, 05.03.2019, 16.05.2019 και 23.10.2019.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Συμμετείχαμε  σε όλες τις Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις κινητοποιήσεις για την μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕ. Συμμετείχαμε επίσης και στις συγκεντρώσεις που έγιναν (ΠΟΕΔΗΝ 6.9 και Συνδικάτα 7.9.2019) στα πλαίσια των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

Επιγραμματικά για το διάστημα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε 9 φορές με καθορισμένη ημερήσια διάταξη και 13 φορές για έκτακτα θέματα λειτουργίας. Οι περισσότερες αποφάσεις ήταν ομόφωνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η λειτουργία του γραφείου του Σωματείου σε καθημερινό πρωινό ωράριο μας φέρνει σε  καθημερινή επαφή με τα μέλη μας και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, οποιασδήποτε μορφής.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλη την νομοθεσία που σχετίζεται με τον χώρο μας, για την δραστηριότητα της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, του Ταμείου Αλληλοβοηθείας καθώς και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Γ. Γεννηματάς». Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για όλα τα τρέχοντα θέματα μέσω των ανακοινώσεων μας και να επικοινωνήσετε μαζί μας καταθέτοντας κάθε πρόταση σας.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ (Π. ΠΟΛΑΚΗΣ-Α.ΞΑΝΘΟΣ)

Το διάστημα περιόδου του απολογισμού (Οκτώβριος 2018 - έως εθνικές εκλογές) δεν στάθηκε δυνατή, λόγω άρνησης των υπουργών, μια συνάντηση με το σωματείο. Έγιναν όμως συναντήσεις με την ΠΟΕΔΗΝ. Σε αυτές  ο αν. γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του σωματείου μαζί με το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και γ. γραμματέα του σωματείου έθεσαν  τα ζητήματα που αφορούσαν το ΕΚΑΒ.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ

Στις 12.07.2019 ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιούσε σε διάφορους φορείς και νοσοκομεία. Μετά την περιήγηση του στους χώρους του ΕΚΑΒ και ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο του σωματείου. Αφού αναπτύχθηκαν τα σοβαρότερα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που μας απασχολούν ο Υπουργός έκανε λόγο για τον «διακριτό» ρόλο και κίνητρα στους διασώστες που επιχειρούν στα ασθενοφόρα. Αναμένεται η υλοποίηση της υπόσχεσης σε νομοσχέδιο μέχρι τέλους του έτους.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ «ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΣΤΗ»-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠτΔ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Την Δευτέρα 14.01.2019 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν» στην ΚΥ του ΕΚΑΒ εκδήλωση για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών Υγείας και πολλών άλλων επισήμων. Το Σωματείο συμμετείχε και στήριξε την εκδήλωση. Ακολούθησε συζήτηση, παρουσία του Υπουργού Υγείας, χωρισμένη σε ενότητες: Ηλεκτρονικό αποτύπωμα της λειτουργίας στο λεκανοπέδιο, Αθήνα ο πιο μειονεκτικός προορισμός, ΕΚΑΒ το αποπαίδι του ΕΣΥ, Δυνατότητες νέου ηλεκτρονικού συστήματος Τηλεφωνικού Κέντρου, Εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ κ.α. Τα αποτελέσματα της συζήτησης και η παρουσίαση υπηρεσιακών στοιχειών ανέδειξαν την επιχειρησιακή αδυναμία του ΕΚΑΒ στην Αττική.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Υπερασπιζόμαστε, διεκδικούμε, νικάμε.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το Σωματείο  έχει καταθέσει προτάσεις στους Υπουργούς Υγείας και την Διοίκηση του ΕΚΑΒ για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι του σήμερα αλλά και διαχρονικά. Η προώθηση και η νομοθέτηση τους θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, θα αποκαταστήσει το κύρος του οργανισμού, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίες και τέλος θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας που υπάρχει λόγω των συνεχών εξωγενών παρεμβάσεων.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ü  Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ü  Τροποποίηση Κανονισμού Μετακινήσεων/Μεταθέσεων Πληρωμάτων Ασθενοφόρου.

ü  Προμήθεια ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθήνας-Τρίπολης-Β. & Ν. Αιγαίου.

ü  Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ που μετέχουν στο σύστημα (αλυσίδα) Διάσωσης.

ü  Πρόταση για τις Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία.

ü  Πρόταση μας για τις «Προϋποθέσεις πρόσληψης διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης εξειδικευμένης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και λοιπών φορέων ως προϋπόθεση και προσόν για την πλήρωση των θέσεων να είναι η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ü  Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

ü  Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με υλικοτεχνική υποδομή-Νέα ασθενοφόρα.

ü  Προκήρυξη 350 διασώστες, απόφοιτοι ΙΕΚ ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ, εντός του 2020 – Απαραίτητο προσόν η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

ü  Νέος σύγχρονος οργανισμός.

ü  Ένταξη στα ΒΑΕ.

ü  Θεσμοθέτηση κινήτρων για τους διασώστες του ΕΚΑΒ που εργάζονται στα ασθενοφόρα.

ü  Συνέχιση καταβολής και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας -σταδιακή αύξηση σε όλες τις κατηγορίες.

ü  Νομοθέτηση της χορηγούμενης αποζημίωσης για την προμήθεια στολής για τα έτη 2020 και μετά (έχει καταργηθεί το 2015).

ü  Λήψη νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ü  Τροποποίηση Κανονισμού Μετακινήσεων/Μεταθέσεων Πληρωμάτων Ασθενοφόρου.

ü  Αναβάθμιση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ σε ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Για κάποια από τα παραπάνω αιτήματα έχει δρομολογηθεί η λύση τους. Για τα υπόλοιπα θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση τους. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ. Εμείς από τη πλευρά μας, θα κινηθούμε αποφασιστικά και δυναμικά για να πετύχουμε όλους τους στόχους μας.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Αξιολόγηση με την σημερινή της μορφή ΑΠΕΤΥΧΕ για ένα ακόμη έτος. Η Διοίκηση επιχείρησε ακόμη και με ατομικές προσκλήσεις (SMS, EMAIL, τηλεφωνικά) να φοβίσει τους εργαζόμενους.  Δεν τα κατάφερε. Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ πέτυχε.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ/ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Με τον Νόμο 4600/2019 θεσπίστηκε ένα κανονιστικό πλαίσιο στην αυθαίρετη και άναρχη κατάσταση που επικρατούσε έως σήμερα στις μετακινήσεις και μεταθέσεις του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υποχρεώθηκε επιτέλους να νομοθετήσει μετά την προσφυγή του Σωματείου (αίτηση ακυρώσεως) κατά αποφάσεων της Διοίκησης και του ΥΣ, που αφορούσαν «ενδυναμώσεις» τομέων και διοικητικών υπηρεσιών μέσω μετατάξεων και μεταθέσεων καθώς και κατά της απόφασης του ΕΚΑΒ με την οποία μοριοδοτούνται παρανόμως τα κριτήρια μεταθέσεων. Η πρακτική αυτή παραβίαζε την νομιμότητα.

Ο νόμος όμως που ψηφίστηκε έλαβε υπόψη μόνο τα οικογενειακά κριτήρια και τον χρόνο υπηρεσίας (με χαμηλή μοριοδότηση) και δεν αναφέρονται καθόλου τα υπόλοιπα κριτήρια τα οποία ορίζονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (ν. 3528/2007 Άρθρο 67), όπως είναι τα κριτήρια της  συνυπηρέτησης και της εντοπιότητας. Δεν προβλέφθηκε επίσης και η προσθήκη άλλων, μέχρι τριών το πολύ, κριτηρίων και ο καθορισμός των συντελεστών αυτών, λόγω των συνθήκων λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες μιας υπηρεσίας όπως είναι το ΕΚΑΒ.

Η πρόταση μας είναι η τροποποίηση του υπάρχοντος  πλαισίου με την προσθήκη της προσαυξημένης μοριοδότησης (60 μόρια) για το προσωπικό που υπηρετεί στα ασθενοφόρα οχήματα επί τουλάχιστον δώδεκα έτη και η αυξημένη μοριοδότηση (από 3 σε 5 μόρια) για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας.

 

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΚΕΠΥ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Με τον Νόμο 4633/2019 υλοποιήθηκε  ένα διαχρονικό και ομόφωνο αίτημα του χώρου μας, η ενσωμάτωση των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ. Δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για να γίνει το ΕΚΑΒ κεντρικός πυλώνας του συστήματος επείγουσας ιατρικής αλλά και του τομέα υγείας στην πολιτική προστασία. Αποκαθίσταται έτσι και η ακεραιότητα του Οργανισμού καθώς το ΕΚΕΠΥ αποσπάστηκε στο παρελθόν από το ΕΚΑΒ. Ας σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε αντιθέτως η αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ με την αφαίρεση, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία & την Διοίκηση Καρακατσιανόπουλου-Μυλωνά, της διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ από την ευθύνη του ΕΚΑΒ και την μεταφορά τους στο ΕΚΕΠΥ. Αυτό, ως γνωστόν, παρέμεινε μόνο στα χαρτιά και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Το σωματείο πάντως αντέδρασε τότε δυναμικά. Τελικά, λόγω των πρόωρων εκλογών, δεν υλοποιήθηκε τίποτε και σήμερα πάλι στα χαρτιά αυτή η δραστηριότητα «επιστρέφει» στο ΕΚΑΒ.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΒ

Η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για να καταθέσει σχέδιο με την νέα βασική οργανωτική δομή του ΕΚΑΒ, στην οποία συμμετείχαμε με εκπρόσωπο μας, κατέληξε σε πρόταση τροποποίησης του οργανισμού του ΕΚΑΒ η οποία κατατέθηκε στο ΔΣ του ΕΚΑΒ. Για άλλη μια φορά η πρόταση μας για έναν σύγχρονο οργανισμό με ανάδειξη του ρόλου του διασώστη δεν εισακούστηκε. Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν προχώρησε η διαδικασίας έκδοσης νέου οργανισμού καθώς δεν εξασφάλιζε την  εξέλιξη του διασώστη.  

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Τριμελείς Επιτροπές των Τομέων που εργάζονται μέλη του Σωματείου μας. Με παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις στα επιμέρους  προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Επισκεφτήκαμε όλους σχεδόν τους Τομείς στην ηπειρωτική χώρα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ-ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΕ ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ

Συμμετείχαμε σε όλες τις στάσεις και απεργίες που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ καθώς και σε όλες τις συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματείων μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και ακολουθήσαμε το πρόγραμμα δράσης. Το ΕΚΑΒ για πρώτη φορά εξέλεξε δύο συμβούλους στο 33μελές ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ. Τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Μαθιόπουλο (τρίτη θητεία) με την παράταξη της ΔΑΚΕ ο οποίος εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχή θητεία Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και τον γ. γραμματέα του σωματείου Αλέξη Κιτσόπουλο με την παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο πρόεδρος του σωματείου  Γιώργος Μαθιόπουλος είναι και μέλος και στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ. Η παρουσία των μελών του προεδρείου (πρόεδρος & γ. γραμματέας) στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ συντέλεσε στο να αποκτήσει το σωματείο μας πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με μια σειρά ενεργειών καταφέραμε και φέραμε το ΕΚΑΒ στο επίκεντρο των γεγονότων. Αποτελούμε τον σκληρό πυρήνα της προνοσοκομειακής-πρωτοβάθμιας υγείας και αξιοποιούμε κάθε μέρα την στρατηγική μας θέση στον χώρο.

 

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Σε μια προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας συνεχίστηκαν οι επαφές με συναντήσεις και η αποστολή των αιτημάτων μας με όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ».

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ΕΚΑΒ και πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο προς όφελος όλων των εργαζομένων αλλά και προς όφελος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων έγιναν εκπαιδευτικά διήμερα στο ΕΚΑΒ Αθήνας αλλά και αρκετούς τομείς στην Περιφέρεια. Σκοπός μας παραμένει, όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται σε ετήσια βάση. Διεκδικούμε την αναβάθμιση του ΙΕΚ – ΕΚΑΒ με δημιουργία έδρας ΤΕΙ – ΑΕΙ ή Ακαδημίας.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας σε συνεργασία με το Σωματείο πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων για τις συνθήκες εργασίας και την βελτίωση τους, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ελαχιστοποίηση των εργασιακών κινδύνων καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Κατατέθηκαν μια σειρά προτάσεων στην Διοίκηση του ΕΚΑΒ για: Προώθηση της Ψυχικής Υγείας των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ με την πρόβλεψη και σύσταση Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, Θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, Προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων στους διασώστες - η οποία και υλοποιήθηκε, Λήψη μέτρων για αποφυγή κακόβουλων κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ και Εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης άγχους και στρες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ 3.000 εμφιαλωμένα νερά (ΚΟΡΠΗ και ΖΑΓΟΡΙ) με σκοπό να απαλύνει την θερμική καταπόνηση που θα υποστούν οι εργαζόμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ Αθήνας, επιτελώντας το δύσκολο έργο τους προς την κοινωνία. Καταγράφηκαν επίσης όλες οι στεγάσεις στην Αττική με σκοπό την επισκευή ή την αντικατάστασή  τους.

Στις 18.07.2019 πραγματοποιήθηκε επίδειξη των Μέσων Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ) που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στο συνεργείο του ΕΚΑΒ. Στις 01.07.2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, κ. Μπάρκα Κωνσταντίνο με σκοπό την δημιουργία κοινής επιτροπής Υπουργείου Εργασίας – ΕΚΑΒ – Σ.ΕΠ.Ε. και Υπουργείου Υγειάς ώστε να μελετηθούν από κοινού τρόποι βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των διασωστών του ΕΚΑΒ.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΚΑΒ

 

Στην προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων μεταξύ εργαζομένων:

  • Πραγματοποιήσαμε στις 22-12-2018 Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στον χώρο της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Το πλούσιο πρόγραμμα για την διασκέδαση των παιδιών, η συμμετοχή των συναδέλφων και τα δώρα που μοιράστηκαν, συντέλεσαν ώστε η γιορτή να είναι επιτυχής.
  • Πραγματοποιήσαμε στις 15.03.2019 την ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου.
  • Στηρίξαμε τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών ΕΚΑΒ -166 «Γ. Γεννηματάς». Πραγματοποιήθηκαν 3 εθελοντικές αιμοδοσίες.
  • Καλύψαμε το κόστος της εκδήλωσης κοπής πίτας του «Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΚΑΒ 166» η οποία έγινε στο αμφιθέατρο της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ στις 03.02.2019.

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΚΑΒ

Η υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της Υγείας των μελών μας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασική επιδίωξη του Σωματείου μας και τα τελευταία χρόνια με την ισοπέδωση των κοινωνικών παροχών από τις μνημονιακές πολιτικές ήρθε σε πρώτη προτεραιότητα.

Έτσι, με μια σειρά οικονομικών κυρίως ενεργειών στηρίξαμε την λειτουργία του ιατρείου στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Σε συνεργασία με το ΤΑΠ ΕΚΑΒ προχωρήσαμε στην αγορά  καρδιογράφου και διαγνωστικού μηχανήματος υπερήχων. Καλύψαμε όλα τα αναλώσιμα υλικά. Το Ιατρείο επεκτάθηκε και σε άλλο χώρο στο ισόγειο του κτιρίου. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του είναι προτεραιότητα μας.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Πρωτοβουλίες για ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης

Σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους διαβίωσης είχαμε:

  • Συνέχιση συνεργασίας με τον ΟΑΣΑ, για την προμήθεια ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς  με έκπτωση.
  • Συνέχιση της δυνατότητας χρήσης της Λέσχης ΓΑΔΑ για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με την εταιρεία  HRS Mobile με προνομιακές προσφορές κινητής αποκλειστικά για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με τα Καταστήματα The Mart.
  • Συνέχιση της συνεργασίας με την Anytime (Όμιλος INTERAMERICAN προγράμματα ασφάλισης με έκπτωση).
  • Μέσα από διαπραγματεύσεις και οικονομική ενίσχυση όλα τα παιδιά των εργαζομένων που αιτήθηκαν απορροφήθηκαν στον «Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Παπάγου-Χολαργού που λειτουργεί στον χώρο του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Μετά από συναντήσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας εξασφαλίσαμε και το 2019 θέσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην Κατασκήνωση του Υπουργείου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Προσπαθήσαμε με την καθημερινή μας παρουσία να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν και να βρεθούμε κοντά σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση συναδέλφους που είχαν ιδιαίτερα σοβαρά και ατυχή προβλήματα (τροχαία ατυχήματα, πειθαρχικές διώξεις, υπεράσπιση σε δικαστικό επίπεδο, προβλήματα υγείας κ.α).

 

ΑΓΩΓΕΣ ΔΩΡΩΝ 2017-2018

Το σωματείο κατέθεσε ομαδική αγωγή για την διεκδίκηση των επιδομάτων  εορτών Πάσχα-Χριστουγέννων και αδείας για τα έτη 2017 και 2018. Αναμένεται ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης. Για τους ΙΔΑΧ η ημερομηνία εκδίκασης είναι 12.12.2019. Καταθέσαμε επίσης και ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ με όλους τους εργαζόμενους (και συνταξιούχους πενταετίας)  για την μη παραγραφή των δώρων για τα έτη 2013-2018. Τα μέλη μας δεν επιβαρύνθηκαν με έξοδα.

 

ΑΓΩΓΕΣ ΔΩΡΩΝ 2014-2016

Οι αγωγές προσδιορίστηκαν για εκδίκαση μέσα στο 2019. Η πρώτη που αφορούσε 50 ονόματα εκδικάστηκε (10.04.2019) και αναμένεται η απόφαση. Στην πορεία όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές για το 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την διαδικασία  με την προοπτική και την βάσιμη προσδοκία ότι το ζήτημα λόγω της μείζονος σημασίας του θα επιλυθεί οριστικά προς όφελος των εργαζομένων στο άμεσο μέλλον από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Έτσι, πετύχαμε την αναβολή των υπόλοιπων εκδικάσεων (1588 ονόματα) για το επόμενο δίμηνο ( 27.11.2019-11.12.2019 και 12.12.2019).

Η αγωγή των ΙΔΑΧ για τα έτη (2014-2016) εκδικάστηκε (και οι ενάγοντες δεν δικαιώθηκαν. Το σωματείο κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου και αναμένεται ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης.

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Το Προεδρείο του Σωματείου υλοποίησε ανά διαστήματα συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης προβλημάτων του ΕΚΑΒ και της Υγείας καθώς και κοινωνικά ζητήματα. Δεκάδες επίσης συνεντεύξεις δόθηκαν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικό  και  έντυπο τύπο αναδεικνύοντας κάθε φορά την κατάσταση, τις εξελίξεις και τα προβλήματα που έχουμε ως ΕΚΑΒ, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο στην επικαιρότητα το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Κυρίαρχα θέματα ήταν η λειτουργία και η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ,  η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων και η έλλειψη προσωπικού.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο Απολογισμός γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου εκτός από τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί, εκτός από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το αύριο, για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας και του ΕΚΑΒ αλλά και για τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει μετά από 4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται η συνέχεια του αγώνα μας. Το επόμενο διάστημα, μέχρι την λήξη της θητείας μας, οι προκλήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα απαιτηθούν κινητοποιήσεις σε πολλά επίπεδα, όχι με «κορώνες» αλλά με ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Καταθέτουμε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα προς έγκριση. Η συσπείρωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων γύρω από το Σωματείο επιβάλλεται. Θα διεκδικήσουμε και θα αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας.

Σας καλούμε όλους να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

 

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.