Ανακοινώσεις Επιστροφή

Ανακοίνωση - Συνάντηση με τον ΥΥ, Δημοσίευση:21-07-2023

Αθήνα 21/07/2023
Αρ. πρωτ. 034





Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Δ.Σ. με τον Υπουργό Υγείας.
    Μετά από την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ε.Κ.Α.Β, με την συμμετοχή και της Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β, είχε αποφασιστεί η αποστολή αιτήματος συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη. Στην συνάντηση με τον Υπουργό θα παρευρισκόταν το Προεδρείο του Σωματείου Αθηνών και της Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β. ώστε να παρουσιάσουν στον Υπουργό τα αιτήματα όπως προέκυψαν από την συνδιάσκεψη όλων των σωματείων.
    Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουλίου ότι η Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β. έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό στις 15:00, σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα της συνδιάσκεψης και μάλιστα κινήθηκε εν κρυπτώ χωρίς να ενημερώσει το Σωματείο για αυτό. Με παρέμβαση του Προέδρου του Σωματείου Αθηνών στο Γραφείο Υπουργού, έγινε δεκτό το αίτημά μας για να παραστεί στην συνάντηση και το Σωματείο Αθηνών.
    Περί τις 14:30 – 14:40, καθώς τα μέλη του Σωματείου μας περίμεναν στο Υπουργείο Υγείας για την συνάντηση με τον Υπουργό και ενώ πριν λίγο είχε ενημερωθεί και η Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β. ότι είμαστε και εμείς εκεί, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας δέχτηκε τηλεφώνημα από το Γραφείο του Υπουργού όπου τον ενημέρωσαν ότι η συνάντηση ακυρώθηκε από την Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β. λόγω κάποιου κολλήματος του Προέδρου της. Αυτά για να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι την κατάσταση στο ΕΚΑΒ.
    Πάραυτα τα μέλη του Σωματείου μας που ήταν παρόντες, προχώρησαν στην πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Υπουργό. Συζητήθηκαν τα εξής:
    • Επισημάναμε τους κινδύνους που εγκυμονούν από την εφαρμογή της Π.Ν.Π. με τα μεικτά πληρώματα λόγω της πλήρους άγνοιας στρατιωτικών και πυροσβεστών στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, της έλλειψης εμπειρίας και ικανότητας οδήγησης ασθενοφόρου οχήματος και κυρίως της υποβάθμισης της ειδικότητας μας από ακατάλληλο προσωπικό .
    • Ζητήσαμε άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων, με ταυτόχρονη μετάταξη των πληρωμάτων που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας έτσι ώστε να συνεχιστεί η πανελλαδική ανάπτυξη του Ε.Κ.Α.Β. και να καταστεί ο μοναδικός φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.  Να εκδοθεί άμεσα η προκήρυξη για τις 270 θέσεις μονίμου προσωπικού και να ετοιμαστεί νέα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό, διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρου βάσει σχεδιασμού και καταγραφής των αναγκών του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για προσλήψεις ικανού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων στην υπηρεσία και μονιμοποίησης των επικουρικών διοικητικών συναδέλφων που ήδη εργάζονται και που αν δεν υπήρχαν, θα είχε καταρρεύσει όλη η διοικητική μέριμνα στο Ε.Κ.Α.Β.
    • Ζητήσαμε εφαρμογή ειδικού μισθολογίου για τους διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β, καθώς οι ειδικές συνθήκες της εργασίας μας, ο σημαντικός ρόλος και η συμμετοχή του Ε.Κ.Α.Β. στις έκτακτες ανάγκες και κρίσεις στην χώρα μας δεν συνάδει με «δημόσιο υπάλληλο» ώστε να έχουμε τις ίδιες απολαβές.
    • Ζητήσαμε κίνητρα για το προσωπικό που θα διοριστεί ή εργάζεται ήδη ή θα κληθεί να εργαστεί στα νησιά μας ως ενίσχυση λόγω εκτάκτων αναγκών . Κίνητρα όπως η αύξηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, η συμβολή του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες για την βοήθεια ανεύρεσης στέγης, η αύξηση του ποσού της ημερήσιας δαπάνης για εύρεση δωματίου σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν καταλύματα.
    • Του παρουσιάσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον στόλο ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. και την ανεπάρκεια των εξουσιοδοτημένων συνεργείων να παραδίδουν σε γρήγορους χρόνους επισκευασμένα τα οχήματα. Του εξηγήσαμε την μεγάλη συμβολή των συνεργείων μας που κράτησαν όρθιο το Ε.Κ.Α.Β, ζητήσαμε ενίσχυση με τεχνικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εύρεση λύσης με τα ιδιωτικά συνέργεια ώστε οι όποιες βλάβες να επισκευάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος μας ανέφερε ότι επικοινώνησε με μια από τις εταιρείες που στο δίκτυο της επισκευάζουμε τα ασθενοφόρα για να δει πως θα λυθεί το πρόβλημα.
    • Ζητήσαμε αναβάθμιση της ειδικότητας μας, σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση με εισαγωγή μέσω του θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να βελτιωθεί το επίπεδο κατάρτισης του μελλοντικού διασώστη, να μειωθεί ο αυξημένος μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων και οι προσλήψεις να γίνονται με συγκεκριμένα προσόντα και κριτήρια.
    • Ζητήσαμε μετατροπή της σύμβασης του Ε.Κ.Α.Β. με το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έτσι ώστε κάθε έτος να μην δίνονται χρήματα στο Ε.Κ.Α.Β. αλλά με το ποσό αυτό να μας παραδίδουν ασθενοφόρα και κινητές μονάδες. Κάναμε επίσης μια πρόταση κατόπιν επικοινωνίας και με το σωματείο εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. 2 Θεσσαλονίκης ώστε και στο διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη να δημιουργηθεί ιατρείο του Ε.Κ.Α.Β. και το ανάλογο ποσό που θα δικαιούται το Ε.Κ.Α.Β. να μετατρέπεται σε αγορά ασθενοφόρων από την εταιρεία για το παράρτημα.
    • Έγινε συζήτηση για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα και την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους και όποια πιθανή παράνομη δραστηριότητα απορρέει από αυτή. Επισημάναμε ότι οικονομοτεχνικά θα είναι πιο συμφέρων να προσληφθούν πληρώματα ασθενοφόρου από τα Νοσοκομεία όπως γινόταν μέχρι το 2014. Θα του κατατεθούν σε υπόμνημα όλα τα στοιχεία που έχει το σωματείο για το τι επικρατεί σε αυτό τον τομέα.
    Ήταν η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και καταγραφής προβλημάτων του Υπουργείου, σημείωσε αιτήματα και προβλήματα που του τέθηκαν, θα υπάρξει και νέα συνάντηση στην οποία θα ζητηθούν δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα ενώ ενδιάμεσα θα του αποσταλούν αναλυτικά υπομνήματα με όλα τα λειτουργικά προβλήματα του Ε.Κ.Α.Β. καθώς και τα θεσμικά αιτήματα. Το Σωματείο Εργαζομένων δεσμεύεται όπως, οτιδήποτε νεότερο θα έχει σχετικά με μελλοντική συνάντηση με τον Υπουργό τις απαντήσεις και δεσμεύσεις του, καθώς και το περιεχόμενο των υπομνημάτων που θα καταθέσει, θα ενημερώνει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ε.Κ.Α.Β. πανελλαδικά.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

Γεώργιος Μαθιόπουλος

Αναστάσιος Γιάνναρης

 





Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.